Data public─ârii: 28 martie 2019

├Än cursul anului agricol trecut, una dintre organiza╚Ťiile agricultorilor orienta╚Ťi c─âtre o agricultur─â durabil─â, cu utilizarea unor cantit─â╚Ťi minime de substan╚Ťe chimice, dar, ├«n acela╚Öi timp, rentabil─â din punct de vedere economic, a comandat un studiu asupra modului ├«n care culturile de leguminoase ac╚Ťioneaz─â asupra solului.

Lec╚Ťii ├«nv─â╚Ťate de la fermieri

Studiul a fost executat pe loturi cultivate cu diverse soiuri de leguminoase ╚Öi ├«n mai multe zone ale ╚Ť─ârii. Rezultatele sunt de natur─â de a aduce numeroase argumente ├«n favoarea anumitor culturi, utilizate at├ót ├«n cadrul programelor de ÔÇ×culturi verziÔÇŁ din m─âsura de Agromediu, c├ót ╚Öi drept culturi comerciale. Ar mai fi de ad─âugat c─â parte dintre aceste culturi, precum n─âutul, lintea, bobul, etc. sunt culturi de ni╚Ö─â, care pot aduce venituri ├«nsemnate, ├«n condi╚Ťiile unei pie╚Ťe ├«n formare.

Ca metodologie, au fost f─âcute analize de sol ├«n prim─âvar─â, ├«nainte de ├«nfiin╚Ťarea culturii, ╚Öi ├«n toamn─â, dup─â recoltare. ├Än acest fel, efectul asupra solului este foarte clar eviden╚Ťiat.

├Än cazul culturii de lucern─â de la o ferm─â din Groapa Padinii, jud. Olt, cultura premerg─âtoare a fost de orz ╚Öi floarea soarelui. Dup─â ar─âtur─â nu s-a mai efectuat nici o fertilizare. ├Än aceste condi╚Ťii, rezultatele analizelor solului au evoluat dup─â cum se vede ├«n tabelul al─âturat:

Un studiu mai complex a fost cel de la o ferm─â din localitatea Mircea Vod─â, jud. Br─âila, unde s-au cultivat linte, fasole ╚Öi n─âut. Rezultatele permit o bun─â compara╚Ťie ├«ntre efectele asupra solului:

Concluzia, a╚Öa cum rezult─â foarte limpede, este c─â at├ót lintea, c├ót ╚Öi fasolea aduc un aport ├«nsemnat de fosfor, lucru deloc m─ârunt pentru solurile din Rom├ónia. Deasemenea, lintea, dar ╚Öi fasolea fac s─â creasc─â nivelul de azot amoniacal din sol. Cre╚Öterea con╚Ťinutului de potasiu reprezint─â, deasemenea un c├ó╚Ötig ├«nsemnat!

De men╚Ťionat c─â toate cele trei culturi, fasole, linte ╚Öi n─âut, sunt culturi care au c─âutare pe pia╚Ť─â.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: