Ministerul Apelor și Pădurilor
Romanian presidency of the Council of the European Union
Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți

Din experiența fermierilor - efectul leguminoaselor asupra solului (I)

Data publicării: 28 martie 2019

În cursul anului agricol trecut, una dintre organizațiile agricultorilor orientați către o agricultură durabilă, cu utilizarea unor cantități minime de substanțe chimice, dar, în același timp, rentabilă din punct de vedere economic, a comandat un studiu asupra modului în care culturile de leguminoase acționează asupra solului.

Din experiența fermierilor - efectul leguminoaselor asupra solului (I)

Lecții învățate de la fermieri

Studiul a fost executat pe loturi cultivate cu diverse soiuri de leguminoase și în mai multe zone ale țării. Rezultatele sunt de natură de a aduce numeroase argumente în favoarea anumitor culturi, utilizate atât în cadrul programelor de „culturi verzi” din măsura de Agromediu, cât și drept culturi comerciale. Ar mai fi de adăugat că parte dintre aceste culturi, precum năutul, lintea, bobul, etc. sunt culturi de nișă, care pot aduce venituri însemnate, în condițiile unei piețe în formare.

Ca metodologie, au fost făcute analize de sol în primăvară, înainte de înființarea culturii, și în toamnă, după recoltare. În acest fel, efectul asupra solului este foarte clar evidențiat.

În cazul culturii de lucernă de la o fermă din Groapa Padinii, jud. Olt, cultura premergătoare a fost de orz și floarea soarelui. După arătură nu s-a mai efectuat nici o fertilizare. În aceste condiții, rezultatele analizelor solului au evoluat după cum se vede în tabelul alăturat:

Un studiu mai complex a fost cel de la o fermă din localitatea Mircea Vodă, jud. Brăila, unde s-au cultivat linte, fasole și năut. Rezultatele permit o bună comparație între efectele asupra solului:

Concluzia, așa cum rezultă foarte limpede, este că atât lintea, cât și fasolea aduc un aport însemnat de fosfor, lucru deloc mărunt pentru solurile din România. Deasemenea, lintea, dar și fasolea fac să crească nivelul de azot amoniacal din sol. Creșterea conținutului de potasiu reprezintă, deasemenea un câștig însemnat!

De menționat că toate cele trei culturi, fasole, linte și năut, sunt culturi care au căutare pe piață.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: 

Pentru a vă asigura o experiență de navigare plăcută și personalizată, folosim, împreună cu partenerii noștri, tehnologii precum cookies sau profilare și prelucrare automată a datelor, în conformitate cu prevederile Directivei (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") și Regulamentului (UE) 2016/679 ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea, vă rugăm să citiți și să înțelegeți Politica de confidențialitate și Politica de cookie-uri.

Setări avansate
setări cookies