Continuând discuția din articolul de ieri, continuăm să vă prezentăm și alte aspecte de care poate depinde, în mare măsură, succesul semănăturilor de primăvară.
Experiența și înțelepciunea, ingredientele succesului
Unul dintre lucrurile care au o importanță determinantă îl reprezintă modul în care este pregătit terenul. Majoritatea fermierilor sunt de acord că lucrările în adâncime trebuie să fie într-un număr cât mai redus, pentru a păstra umiditatea în sol. Apoi, imediat înainte, sau odată cu semănatul, este recomandată o fertilizare a terenului, urmată de o trecere cu combinatorul, pentru a asigura înglobarea fertilizanților distribuiți. Apoi, la aproximativ una – două săptămâni, se consideră că este un moment bun pentru semănat. Concomitent se pot aplica și îngrășăminte tip starter. Dar trebuie mare atenție la calculul substanțelor aplicate, astfel încât să nu se depășească cantitățile maxime admise, pentru a evita poluarea apelor cu nitrați.
Adâncimea de semănat reprezintă și ea un element care influențează producția și productivitatea. Pe de o parte, o adâncime mică înseamnă o perioadă mai scurtă până când plantele răsar și încep să se dezvolte. De asemenea, reprezintă și un avantaj în cazul unor precipitații bogate și a unor temperaturi favorabile.
Pe de altă parte, la o adâncime de semănat mai mare solul are o umiditate crescută chiar și în absența precipitațiilor, iar sămânța este protejată mai bine împotriva înghețurilor târzii.
Și densitatea de semănat pune probleme agricultorilor. Pe de o parte, o densitate mai mare determină o producție mai bună, mai ales în prezența precipitațiilor, dar și o cheltuială mai mare. În condiții de irigație și cu o tehnologie medie, în sudul țării o densitate de 80.000 plante/ha s-a dovedit o combinație câștigătoare la porumb. Ba chiar, în Ialomița, fără irigații, un fermier care a semănat 85.000 plante/ha a reușit să obțină o producție de 9,3 t porumb boabe/ha!
Pe de altă parte, nici densitățile cuprinse între 65.000 – 70.000 plante/ha nu au dezamăgit în zonele neirigate, fie în Moldova, fie în Ialomița și Călărași.
În concluzie, ține de înțelepciunea și de experiența agricultorilor de a intui momentul cel mai bun pentru semănat, dar și de priceperea de a se folosi de rezultatele obținute pe loturile experimentale și demonstrative din zona lor!