Data publicării: 24 februarie 2020

Sfârșitul lunii martie înseamnă apropierea startului campaniei agricole de primăvară. Pentru că „nici un an nu este ca altul”, după cum spune o vorbă veche, și „fiecare an e o altă loterie”, vă prezentăm câteva dintre experiențele fermierilor din diferite părți ale țării privind perioada de semănat a culturilor prășitoare.

De câțiva ani, semănatul începe mai devreme

În ceea ce privește porumbul, regulile clasice susțin „Teoria celor trei opt”. Conform acesteia, momentul optim de semănat pentru porumb este atunci când timp de opt zile la rând temperatura solului la o adâncime de opt centimetri s-a menținut peste 8°C. Mulți dintre fermierii mari, cu multă experiență, consideră că această teorie nu mai este valabilă.

Motivele sunt multiple. Pe de o parte, noii hibrizi folosiți au o capacitate de germinație crescută, chiar și la temperaturi puțin mai scăzute. Apoi, cu cât sunt semănate mai timpuriu, cu atât culturile au șanse mai mari să beneficieze de ploile din primăvară și să ajungă la un grad suficient de dezvoltare la instalarea secetei din vară. În ultimii ani, schimbările climatice s-au făcut simțite din ce în ce mai puternic și au generat perioade de secetă și arșiță anormal de lungi în timpul lunilor de vară. Ca atare, porumbul care a apucat să se dezvolte până în luna iunie, inclusiv, a dat rezultate bune în zonele neirigate. Celălalt, din păcate, nu, cu toate eforturile fermierilor!

Un alt motiv de a semăna cât mai devreme hibrizi care cresc și la temperaturi sub 8°C este și mult temutul tanimecus dilacotiles, coșmarul fermierilor din România. Acest dăunător nu se manifestă, în general la temperaturi sub 10 – 11°C. Cu cât plantele de porumb sunt mai aproape de faza de patru frunze atunci când se ating aceste temperaturi, cu atât pagubele produse sunt mai mici!

Ca orientare generală, toți marii fermieri, în ultimii doi ani au încheiat semănatul porumbului înainte sau imediat după 1 aprilie, peste tot unde acest lucru a fost posibil. Principalul motiv a fost acela de a utiliza fiecare picătură de apă existentă în sol, în condițiile unei secete pedologice aproape fără precedent.

În aceste condiții, o atenție cu atât mai mare trebuie acordată pregătirii patului germinativ. Acesta trebuie să conțină o cantitate suficientă de nutrienți cât să asigure o bună nutriție plantei care tocmai a germinat, dar nu suficient de mare ca să fie transportată, prin infiltrare, în pânza freatică!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: