Statele-Membre ale Uniunii Europene și-au exprimat susținerea pentru propunerea Comisiei de a reduce nivelurile maxime de reziduuri (LMR) a două pesticide neonicotinoide despre care se știe că au efecte adverse asupra albinelor. Evaluările Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară arată că clotianidina și tiametoxam prezintă un risc ridicat pentru polenizatori. Din acest motiv, utilizarea lor în aer liber fusese deja interzisă în UE în 2018. Pentru importurile de alimente și furaje, noile reguli vor reduce limitele maxime existente de reziduuri (LMR) pentru aceste substanțe la cel mai scăzut nivel care poate fi măsurat cu cele mai noi tehnologii.
Limitele maxime reziduale trebuie să fie sub limita detectabilă!
Se așteaptă ca regulile să fie adoptate până la începutul anului viitor. Operatorii din sectorul alimentar și țările terțe vor avea suficient timp pentru a se adapta la noile norme. Noile LMR se vor aplica alimentelor produse în UE – pentru care pragul este deja foarte scăzut – și alimentelor importate din țări terțe.
Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a declarat: „Este prima dată când reducem LMR-urile pentru a ține cont de impactul substanțelor active asupra mediului, care poate avea consecințe globale. Acesta este un pas important în activitatea noastră în cadrul Strategiei Farm to Fork. Având în vedere impactul lor negativ asupra polenizatorilor din întreaga lume, inclusiv al albinelor, utilizarea acestor doi neonicotinoizi a încetat deja în UE. Astăzi, facem un pas suplimentar, contribuind la tranziția către sisteme alimentare durabile, tot pe scena globală. Odată ce regulile convenite astăzi vor fi aplicate, produsele importate nu vor mai putea conține reziduuri ale acestor doi neonicotinoizi. „
Regulamentul va pune în practică obiectivele Comisiei, așa cum sunt ele formulate în Pactul Verde pentru Europa și Strategia Farm to Fork, și va ține cont de aspectele de mediu atunci când se evaluează cererile de toleranțe la import pentru pesticide care nu mai sunt autorizate în UE. Propunerea Comisiei a fost înaintată Comitetului permanent pentru plante, animale, alimente și hrana pentru animale, unde a primit sprijinul unei majorități calificate a statelor membre. Regulamentul va fi înaintat Consiliului și Parlamentului, care au la dispoziție două luni pentru a reacționa. Dacă cele două instituții nu se opun, regulamentul va fi adoptat la începutul anului 2023.