Data publicării: 6 februarie 2023

Utilizarea compostului produs în gospodărie sau în fermă este o preocupare pentru fermierii de pe toate meridianele. Recent, publicația on-line „The Spruce”, care are peste 32 de milioane de cititori lunar în întreaga lume, a publicat un articol în care explică diferența dintre compost și fertilizanți.

Considerând informațiile și, mai ales, modul de prezentare, foarte accesibile, vă prezentăm o sinteză a articolului.

Compostul e un amendament de sol!

La cel mai elementar nivel, compostul este materie organică descompusă. Când spunem „compost”, de obicei ne referim la materia organică/vegetală adunată într-o grămadă care s-a descompus / mineralizat . Mulți grădinari păstrează o astfel de grămadă în curțile lor, pentru a-și face propriul compost. Aceasta este una dintre diferențele dintre compost și îngrășământ: deși puteți cumpăra compost, aveți și opțiunea de a economisi bani și de a-l face singur. În schimb, îngrășământul este de obicei ceva pe care îl cumpărați.

Există patru pași de bază pentru a face compost:

  1. Includeți elemente „verzi”, cum ar fi resturile de bucătărie.
  2. Includeți elemente „maronii”, cum ar fi frunzele moarte pe care le adunați toamna.
  3. Adăugați apă suficientă.
  4. Amestecați grămada din când în când.

Bacteriile necesare descompunerii găsesc singure grămada în cele din urmă. Produsul rezultat arată ca pământul pentru ochiul neantrenat, dar oferă mult mai multă valoare decât solul mediu.

Majoritatea începătorilor consideră că se aplică compost în jurul plantelor pentru a le ajuta să crească. Acest lucru se adaugă la confuzia cu privire la diferența dintre compost și îngrășământ.

De fapt, compostul este mai degrabă un „amendament de sol”, decât un îngrășământ. El nu numai că îmbunătățește sănătatea și creșterea plantelor, dar aduce și alte beneficii. Poate îmbunătăți structura solului și, prin urmare, poate obține un drenaj, aerare și reținere a umidității mai bune. De asemenea, conține microorganisme și microbi benefici care pot ajuta la nutriția plantelor și le pot face mai rezistente la boli.

În schimb, îngrășământul furnizează plantelor dumneavoastră nutrienți. Un îngrășământ se încadrează în una din două categorii, chimic sau organic.

Un îngrășământ chimic este un produs artificial. Este alcătuit cu mare grijă pentru a se asigura că anumiți nutrienți sunt disponibili în anumite cantități (de aici intervin raporturile NPK). Asta e vestea bună. Vestea proastă este că aceste produse pot fi dăunătoare dacă sunt folosite incorect. Prea mult îngrășământ chimic vă poate “arde” plantele, iar diferitele plante necesită diferite tipuri de îngrășământ. De exemplu, un îngrășământ bogat în azot va oferi tomatelor mult frunziș verde sănătos, dar prea mult azot și nu suficient fosfor ar putea însemna mai puține fructe.

Un îngrășământ organic este un produs natural. Deși trebuie totuși să aveți grijă să nu le aplicați în exces, acestea sunt în general mai sigure decât îngrășămintele chimice.

Mai multe informații puteți găsi urmând Compost vs. Fertilizer: What’s the Difference? (thespruce.com) (va urma).

Recomandările editorilor pe aceeași temă: