Data publicării: 19 noiembrie 2021

Activitatea din spațiile protejate – sere și solarii – presupune o serie de operațiuni specifice, dincolo de decalajul calendaristic față de celelalte culturi. Dar, la fel ca și culturile din medii deschise, presupun și o pauză. O pauză necesară pentru cei care doresc ca rezultatele bune să fie o constantă și nu o excepție.

Dăunătorii din solarii se înmulțesc mai repede!

Deși aparent ciclurile de producție în sere și solarii pot fi rotite la nesfârșit, ba chiar și intercalate, pentru optimizare, lucrurile stau cu totul diferit. Specialiștii au demonstrat că pentru cei care doresc performanță este necesară câte o pauză în fiecare an. O pauză de circa trei săptămâni – o lună, în fiecare an este necesară pentru dezinfectarea solului și a structurilor solariilor și serelor.

Mediul închis reprezintă, din punctul de vedere al răspândirii bolilor și dăunătorilor, avantaje și dezavantaje, în același timp. La categoria dezavantaje putem trece faptul că, odată pătruns vreun agent fito-patogen, acesta se răspândește rapid, afectând toată suprafața. Apoi, având în vedere condițiile specifice, ciclul de înmulțire este accelerat. Dar la capitolul avantaje trebuie trecut faptul că răspândirea bolilor este sau poate fi limitată, tocmai de bariera pe care o reprezintă spațiul protejat. Apoi, tratamentele aplicate pot avea eficiență maximă.

Din aceste considerente, dar luând în calcul și periodicitatea culturilor din serele și solariile românești, specialiștii recomandă o pauză de circa 20 – 30 de zile, dinspre sfârșitul lunii noiembrie și până în decembrie. Această pauză trebuie folosită pentru sterilizarea respectivelor spații. Acest proces implică mai multe faze separate. Prima dintre ele o reprezintă desființarea culturilor și adunarea tuturor vrejilor, frunzelor și rădăcinilor. Acestea se scot din solar și se pun la compostat. După aceea, terenul rămas liber se sapă sau, dacă există posibilitatea se discuie mecanizat. Urmează sterilizarea elementelor de rezistență, ca și a pereților și acoperișului. Aceasta se face prin pulverizare, cu substanțe specifice. În fine, se realizează sterilizarea solului. Acesta se stropește cu diverși compuși de formol și alte substanțe, cu o descompunere treptată. După stropire sera sau solarul se sigilează și timp de până la două săptămâni nu se mai intră în el. În acest timp, toți dăunătorii din sol și din solar sunt distruși.

După aceea, ciclul de producție poate fi reluat, în condiții optime!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: