Data public─ârii: 13 aprilie 2021

Floarea-soarelui este una dintre cele mai r─âsp├óndite culturi din Rom├ónia, al─âturi de gr├óu, orz, porumb ╚Öi rapi╚Ť─â. Reamintim c─â Rom├ónia a fost ├«n ultimii ani unul dintre cei mai importan╚Ťi produc─âtori de floarea-soarelui din UE, situ├óndu-se chiar ╚Öi┬ápe locul al doilea, dup─â Fran╚Ťa.

Floarea-soarelui, o cultur─â sensibil─â la excesul de azot

Floarea soarelui este una din speciile pu┼úin preten┼úioase la planta premerg─âtoare, dac─â solul este bine aprovizionat cu ap─â ┼či dac─â nu este infestat de d─âun─âtori specifici. ├Än regiunile cu ploi suficiente poate urma dup─â orice plant─â de cultur─â, pe c├ónd ├«n regiunile secetoase nu trebuie cultivat─â dup─â plante cu ├«nr─âd─âcinare ad├ónc─â, precum lucern─â, sfecl─â de zah─âr, sorg, iarb─â de Sudan. Floarea soarelui nu trebuie s─â urmeze mai repede de 4 ani dup─â ea sau dup─â specii care au boli comune cu aceasta.

O m─âsur─â pentru ob┼úinerea unor recolte mari este utilizarea de s─âm├ón┼ú─â s─ân─âtoas─â, de calitate, cu valoare biologic─â ┼či cultural─â ridicat─â. O s─âm├ón┼ú─â bun─â de sem─ânat trebuie s─â prezinte o puritate fizic─â de 98-99 %, germina┼úia minim─â 85%, semin┼úe decojite (mas─â), maxim 3%. ├Än plus, trebuie s─â fie liber─â de Plasmopara helianthi Novot., s─â nu con┼úin─â mai mult de 0,2% sclero┼úi de Sclerotinia sclerotiorum, respectiv s─â nu prezinte peste 3% semin┼úe infectate cu Sclerotinia sclerotiorum sau peste 5 % semin┼úe cu infec┼úie de Botrytis cinerea.

Av├ónd un poten┼úial productiv ridicat, floarea soarelui consum─â cantit─â┼úi mari de┬ásubstan┼úe nutritive. Pentru fiecare 100kg boabe, floarea soarelui consum─â: 6-7 kg azot, 2,5 kg fosfor ┼či 12-15 kg potasiu. Pe toate tipurile de sol, floarea-soarelui valorific─â bine at├ót ├«ngr─â┼č─âmintele organice c├ót ┼či pe cele chimice. Gunoiul de grajd este bine valorificat, mai ales pe solurile grele ┼či reci, dar este recomandat ┼či pe solurile mai u┼čoare, ├«n doze de maxim 17 t/ha ce se ├«ncorporeaz─â imediat prin ar─âtura de baz─â.

Fertilizarea echilibrat─â cu azot, fosfor ┼či potasiu asigur─â o mai bun─â toleran┼ú─â a plantei la p─âtarea brun─â ┼či necrozarea tulpinilor, la p─âtarea neagr─â ┼či la atacul de afide. Aten╚Ťie: aplicarea unilateral─â sau ├«n exces a ├«ngr─â┼č─âmintelor cu azot, favorizeaz─â atacul agen┼úilor ce produc putrezirea tulpinii ┼či capitulului, a celor ce provoac─â boli foliare sau la r─âd─âcin─â, c├ót ┼či atacul afidelor.

Cantitatea de s─âm├ón┼ú─â la hectar, variaz─â ├«n func┼úie de densitatea culturii, puritate ┼či germina┼úie, variind ├«ntre 3,5 ┼či 5 kg/ha. Distan┼úa ├«ntre r├ónduri este de 70 cm, iar ├«ntre plante pe r├ónd este de 20-25 cm. Ad├óncimea de sem─ânat este de 5-8 cm.

Subliniem, ├«n ├«ncheiere, c─â floarea-soarelui este o cultur─â sensibil─â la azotul ├«n exces. Ca atare, respectarea dozelor maxime admise duce at├ót la produc╚Ťii optime, c├ót ╚Öi la prevenirea polu─ârii apelor subterane!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: