Data public─ârii: 12 noiembrie 2019

Calitatea apelor din România este urmărită conform unor principii metodologice și de către structuri stabilite prin Sistemul de Monitoring Integrat al Apelor din România (SMIAR). Acest sistem complex a fost organizat prin lege încă din anul 1996 și restructurat în conformitate cu cerinţele Directivelor Europene din domeniu.

├Än 13,40% din apele subterane monitorizate s-a dep─â╚Öit concentra╚Ťia standard de azot!

Sistemul na┼úional de monitorizare a apelor cuprinde dou─â tipuri de monitoring. Primul dintre ele are ca scop supravegherea, urm─ârind a evalua permanent starea tuturor corpurilor de ap─â din cadrul bazinelor hidrografice. Cel de-al doilea, un monitoring opera┼úional (integrat monitoringului de supraveghere) se aplic─â pentru corpurile de ap─â ce au riscul s─â nu ├«ndeplineasc─â obiectivele de protec┼úie a apelor. ├Än cadrul SMIAR se desf─â╚Öoar─â, simultan, mai multe programe. ├Äntre ele se num─âr─â ╚Öi Programul de monitorizare pentru ariile vulnerabile la poluarea cu nitra╚Ťi.

Totalul lungimii cursurilor de ap─â ale ┼ú─ârii noastre este de 78.905 km. Activitatea de supraveghere a calit─â┼úii apelor a fost organizat─â la nivelul anului 2017 ├«n principal pe cursurile mijlocii ┼či inferioare ale cursurilor de ap─â, pe o lungime de aproximativ 37.605 km, acolo unde se manifest─â impactul ac┼úiunilor umane asupra calit─â┼úii apelor. Pentru a se constata ├«n ce m─âsur─â apele sunt afectate, se execut─â ┼či m─âsur─âtori ├«n sec┼úiuni de referin┼ú─â ale cursurilor de ap─â, situate ├«n special ├«n zonele superioare, unde impactul activit─â╚Ťilor umane este minim. Astfel se poate aprecia c├ót ╚Öi unde activit─â╚Ťile economico-sociale afecteaz─â cursurile de ap─â.

├Än func╚Ťie rezultatelor m─âsur─âtorilor efectuate periodic, care urm─âresc determinarea at├ót a unor parametri fizico-chimici ÔÇô precum con╚Ťinut de oxigen dizolvat, de metale, salinitate, nutrien╚Ťi ╚Öi micro-poluan╚Ťi organici ╚Öi anorganici ÔÇô c├ót ╚Öi a unor caracteristici ecologice, ├«mp─âr╚Ťirea apelor se face pe cinci clase de calitate. Prima dintre ele este clasa I de calitate, care reflect─â o stare ecologic─â foarte bun─â, iar cea mai de jos este a V-a, care ├«nseamn─â o ap─â cu o stare proast─â.

La nivelul ultimelor date de sintez─â prezentate de c─âtre Administra╚Ťia Na╚Ťional─â ÔÇ×Apele Rom├óneÔÇŁ, majoritatea cursurilor de ap─â ÔÇô ├«ntre 60 ╚Öi 85%, ├«n func╚Ťie de bazinele hidrografice ÔÇô se ├«ncadrau ├«n clasele II ╚Öi III. Doar procente cuprinse ├«ntre 1 ╚Öi 3% se afl─â ├«n clasa V, dar ├«n multe bazine hidrografice nu exist─â sectoare cu o calitate a apei sub clasa IV ╚Öi chiar III.

├Än ceea ce prive╚Öte apele subterane, respectiv poluarea apelor freatice cu azota┼úi, dep─â┼čiri ale standardului de calitate s-au ├«nregistrat pentru 212 foraje, ceea ce reprezint─â 13,40% din totalul forajelor monitorizate!1

1 A se vedea raportul ANAR disponibil AICI 

Recomandările editorilor pe aceeași temă: