Data public─ârii: 2 decembrie 2019

Depozitarea furajelor pentru animale este o problem─â important─â ├«n orice ferm─â. ├Än timpul iernii, ├«ns─â, devine ╚Öi mai dificil─â, din multiple motive. Dac─â pe timpul celorlalte sezoane cantit─â╚Ťile de hran─â nu sunt neap─ârat foarte mari, pentru c─â exist─â posibilitatea de a le procura periodic, ├«n schimb iarna trebuie asigurat un stoc suficient de mare pentru a asigura hrana pe o perioad─â lung─â. Aceasta ├«nseamn─â mai mult spa╚Ťiu necesar, mai mult─â supraveghere, ├«ntr-un cuv├ónt ÔÇô mai multe griji.

Umiditatea admis─â a cerealelor, maxim 14,5%!

Conform normelor interna╚Ťionale privind standardele de calitate ale cerealelor, umiditatea optim─â pe timpul p─âstr─ârii este de 14,5%. Aceasta ├«nseamn─â c─â spa╚Ťiile ├«n care sunt p─âstrate trebuie s─â fie astfel ventilate ├«nc├ót s─â se poat─â men╚Ťine acest nivel. O umiditate mai mare favorizeaz─â apari╚Ťia unor boli, muceg─âirea ╚Öi chiar ├«ncol╚Ťirea.

├Än─âl╚Ťimea maxim─â a stratului de cereale depozitate vrac depinde de tipul de aerare al depozitului. ├Än cazul unei aer─âri active, poate ajunge p├ón─â la 2,5 metri. Altfel, nu se recomand─â un strat mai gros de 1,5 metri.

De asemenea, temperatura trebuie controlat─â ╚Öi ea cu aten╚Ťie. M─âsurarea se face la baza, la mijlocul ╚Öi la suprafa╚Ťa gr─âmezii, ├«n loturi de c├óte 200 metri p─âtra╚Ťi. Controlul se face o dat─â la cinci zile.

Stocarea ├«ntr-un depozit f─âr─â acoperi╚Ö etan╚Ö sau necur─â╚Ťarea corespunz─âtoare a cerealelor ├«naintea depozit─ârii duce la apari╚Ťia mucegaiului, dar ╚Öi a altor microorganisme ce stimuleaz─â produc╚Ťia de toxine.

Uscarea necorespunz─âtoare a cerealelor, f─âr─â un control precis al temperaturii, umidit─â╚Ťii, mirosului ╚Öi culorii, ╚Öi ├«n acord cu restul normelor tehnice existente, poate avea drept consecin╚Ť─â alterarea bobului ca urmare a ac╚Ťiunii microtoxinelor ╚Öi contaminan╚Ťilor prezen╚Ťi ├«n unele partide alc─âtuite la depozit.

F├ónul se depoziteaz─â ├«n ╚Öire, stoguri sau ├«n ╚Öuri. ╚śi pentru acesta este foarte important s─â se asigure o bun─â aerisire, astfel ├«nc├ót s─â nu muceg─âiasc─â.

Un alt lucru important este ca accesul, at├ót la f├ón, c├ót ╚Öi la cereale, s─â se poat─â fac─â chiar ╚Öi ├«n condi╚Ťii de viscol, z─âpad─â mare sau ger. Dac─â nu se poate altfel, asigura╚Ťi m─âcar un stoc tampon, pentru c├óteva zile, ├«n imediata apropiere a ad─âpostului animalelor!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: