Data publicării: 6 octombrie 2020

Recent, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a elaborat un ghid în care prezintă modul în care pot fi stocate eficient diferite tipuri de furaje. Din cuprinsul acestui ghid vom prezenta câteva sfaturi simple, dar eficiente, referitoare la modul în care furajele pot fi păstrate direct în câmp sau pe terenuri deschise, în apropierea adăposturilor pentru animale. Pentru cei care doresc mai multe amănunte, ghidul este disponibil AICI.

Un siloz ieftin și ușor de realizat, recomandat de AFIR

Însilozarea direct în câmp este cea mai ieftină metodă disponibilă. Nu necesită investiții însemnate, ceea ce este un avantaj semnificativ. Este indicată pentru culturile care eliberează cantităţi foarte reduse de efluenţi, precum graminee pălite cu peste 26% substanţă uscată, porumbul cu peste 25-31% substanţă uscată și culturile de cereale verzi cu peste 28% substanţă uscată.

Terenul pe care se va amplasa silozul trebuie să fie plat. Se curăță cu atenție de pietre şi alte materiale ascuţite. Dacă avem la dispoziție o suprafață înierbată, aceasta este foarte potrivită pentru amplasarea silozului.

La bază se aşează o folie de siloz din plastic, cu o grosime de cel puțim 0,15 mm. Prima încărcătură de furaje se descarcă la unul dintre capete. Următoarele se adaugă în continuare, în straturi subțiri. Permanent se are în vedere ca pe lateralele silozului să rămână liberă o fâșie de folie lată de aproximativ un metru. Furajul recoltat se aşezată în grămadă în straturi subţiri, de maximum 40 cm. De fiecare dată când se adaugă materiale noi, silozul se tasează. Gradul de tasare necesar este atins atunci când stiva nu-şi mai schimbă forma la trecerea utilajului de tasare. Pentru a evita introducerea de pământ în interiorul silozului, utilajul de tasare nu trebuie să iasă în afara foliei de plastic.

Grămada de furaje trebuie completată cât mai repede posibil, într-o zi sau cel mult două. Doar așa se poate garanta o bună conservare a hranei depozitate astfel.

Imediat ce întreaga recoltă a fost depozitată, stiva a fost tasată suficient şi suprafaţa sa este netedă, acoperiţi silozul cu folie. Și această folie este recomandat să nu fie mai subțire de 0,15 mm.

Pe lateral se unește folia de deasupra cu cea de dedesubt şi se rulează, din exterior către marginea stivei. Marginile rulate se acoperă cu nisip, pentru a face stiva etanşă, împiedicând pătrunderea aerului. Peste grămada astfel realizată se mai pune încă o folie suplimentară. Apoi, la final, tot silozul astfel realizat se acoperă cu nisip, cauciucuri de maşină sau o plasă de protecţie rezistentă, cu găuri mici, astfel încât să nu fie stricat pe timpul viscolelor.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: