Data publicării: 6 decembrie 2019

Luna decembrie este prima lună a iernii. Între altele, aceasta înseamnă și că cea mai mare parte a plantelor își încetează vegetația, intrând într-o perioadă de aparentă letargie. Procesele fiziologice din țesuturile lor se reduc până aproape de încetare. Acest lucru constituie și un avantaj atunci când vine vorba despre unele operațiuni, așa cum este mutarea, în cazul arbuștilor sau a trandafirilor.

Nu trebuie să folosiți nici un fel de îngrășăminte!

Mutarea arbuștilor sau a trandafirilor se poate face cel mai sigur la începutul sezonului rece, cu condiția ca pământul să nu fie înghețat. În această perioadă nu mai există nici pericolul de a leza mugurii de creștere sau lăstarii. Planta nu are momentan nevoie de hrană, iar rădăcinile, imediat după mutare, nu se află într-o legătură perfectă cu solul astfel că nimic nu este afectat. În timpul iernii, sub acțiunea apei care se va infiltra în sol, pământul se va rearanja și va îmbrăca rădăcinile cum nu se poate mai bine.

Pentru reușita operației, trebuie respectate câteva reguli simple. În primul rând, trandafirul sau arbustul nu se va dezgropa săpând chiar lângă el. Se va păstra o distanță de 20 – 30 cm față de plantă. De asemenea, se va săpa cât mai adânc, evitând să se taie rădăcinile lungi. Groapa în care se mută trebuie să aibă dimensiunile potrivite și să fie mai adâncă decât este înălțimea rădăcinii plantei ce se mută. Pe fund se pune mai întâi un strat de pământ bine afânat și apoi planta. După aceea se adaugă pământ până se astupă groapa și se tasează bine. Ultima operațiune este mușuroirea, în cazul trandafirilor.

Atenție, ne aflăm în plină perioadă de interdicție a aplicării de îngrășăminte. Ca atare, deși grădinarii obișnuiesc să pună și mraniță, compost sau chiar unele îngrășăminte chimice la rădăcina plantei, în groapă, nu faceți acest lucru în această perioadă! Planta nu folosește nitrații din îngrășăminte în această perioadă. Ca atare, aceștia vor rămâne neconsumați, iar apa provenită din precipitațiile de peste iarnă îi vor transporta în pânza freatică, de unde vor polua fântânile din jur.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: