Data publicării: 23 martie 2020

În fiecare an, la 23 martie, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Meteorologiei, eveniment ce marchează intrarea în vigoare, în anul 1950, a Convenţiei Organizaţiei Meteorologice Mondiale. Celebrarea evenimentului urmărește să sublinieze contribuţia esenţială a serviciilor meteorologice şi hidrologice naţionale la siguranţa şi bunăstarea societăţii.

În acest an, pandemia de COVID 19 a făcut ca majoritatea evenimentelor publice legate de aniversare să se mute on-line. Organizatorii au hotărât că păstrarea izolării fiecărui cetățean, astfel încât să se stopeze transmiterea coronavirusului este prioritară!

Genericul sub care se desfășoară aniversarea din acest an, este, la fel ca și pentru Ziua Mondială a Apei, „Climatul și apa”.

„Apa proaspătă este vitală pentru viață!”

În mesajul adresat cu ocazia evenimentului, Petteri Taalas, Secretarul General al Organizației Meteorologice Mondiale, spune: „Apa proaspătă este vitală pentru viață. În medie, o ființă umană nu poate supraviețui mai mult de trei zile fără ea. Apa este esențială pentru producerea alimentelor noastre, a practic toate bunurile și serviciile de care avem nevoie și pentru mediu.

Lumea se confruntă acum cu provocări din ce în ce mai mari, din cauza problemelor create de apă: inundații și secete ori lipsa accesului la surse de apă curate. Există o nevoie urgentă de a îmbunătăți prognoza, monitorizarea și gestionarea aprovizionării cu apă și de a aborda problema apei: prea multă, prea puțină sau prea poluată.

Ziua Mondială a Meteorologiei și Ziua Mondială a Apei 2020 împărtășesc, prin urmare, tema Clima și Apa. Această temă se concentrează pe gestionarea climei și a apei într-o manieră mai coordonată și mai durabilă, deoarece cele două sunt indisolubil legate. Ambele se află în centrul obiectivelor globale privind dezvoltarea durabilă, schimbările climatice și reducerea riscului de dezastre.

Apa este una dintre cele mai prețioase mărfuri ale secolului XXI. Serviciile Naționale de Meteorologie și Hidrologie vor fi esențiale pentru eforturile de numărare a fiecărei picături, deoarece fiecare picătură contează”.

Adunarea solemnă care ar fi trebuit să aibă loc cu acest prilej la Geneva a fost anulată din cauza epidemiei de COVID 19. Este un bun prilej pentru a fi responsabili și conștienți de necesitatea respectării regulilor impuse de autorități în acest context fără precedent pentru lumea modernă.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: