Data publicării: 20 iunie 2019

Anul acesta, „Ziua Internațională a Dunării” a fost sărbătorită la Brăila. În deschidere, Ministerul Apelor și Pădurilor și Administrația Națională „Apele Române” au susținut o ședință solemnă a Comitetului de Bazin Buzău-Ialomița, ocazie cu care s-a avizat „Planul de restricții și folosire a apei în perioade deficitare în spațiul hidrografic Buzau-Ialomița – actualizare 2019”.

La ședință au participat ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, secretarul de stat pentru Ape, Adriana Petcu, directorul general al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), Victor Sandu, directorul ABA Buzău-Ialomița, Marilena Stoian și directorii Administrațiilor Bazinale de Apă din țară.

Un punct important în eveniment a fost cel destinat activităților pentru copii. În cadrul sesiunii „Prietenii lui Picurici protejează apa împotriva poluării cu nitrați”, copiii au testat, sub îndrumarea specialiștilor, mai multe mostre de apă din diverse surse, pentru a determina cantitățile de nitrați. Pentru aceasta, s-au folosit benzi speciale și scale colorimetrice.

Acțiunea se înscrie în Campania Apăr Apa!, organizată în cadrul Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți, în care se pune mare preț pe educarea copiiilor, adulții de mâine. Poluarea cu nitrați afectează atât apele freatice, care alimentează fântânile din sate, cât și apele de suprafață iar testele practice pentru copiii sunt în măsură să îi convingă pe aceștia că, deși nitrații nu sunt vizibili, aceștia pot exista în apa de băut.

În continuare, copiilor li s-a povestit, într-un limbaj simplu, care sunt măsurile pe care trebuie să le ia fermierii sau micii gospodari pentru a evita poluarea apelor cu nitrații proveniți din gunoiul de grajd.

Copiii au mai participat la o oră de biologie, unde au văzut, cu ajutorul microscopului, „Organismele dintr-o picătură de apă”.

La final, ministrul Ioan Deneș a premiat copiii care au participat cu lucrări la concursul tematic de desen „Să spunem NU plasticului în Dunăre”.