După cum am arătat în mai multe rânduri, interdicția de aplicare a fertilizanților se aplică diferit, în funcție de utilizarea terenului, tipul de culturi și tipul de îngrășământ.
În acest context, începând de luni, 1 martie, se ridică parțial interdicția de fertilizare.
Va fi permisă aplicarea îngrășămintelor lichide și sintetice pe terenurile arabile
Conform Codului de Bune Practici Agricole (CBPA), începând cu data de 1 martie este permisă aplicarea de îngrășăminte organice lichide și cea a îngrășămintelor de sinteză. Totuși, distribuirea lor este permisă doar pe terenurile arabile, fie că sunt semănate cu culturi de toamnă, fie că sunt acoperite cu alte culturi.
Încă este interzisă fertilizarea pășunilor. De asemenea, nu este permisă nici aplicarea îngrășămintelor naturale solide! Utilizarea lor devine legală doar după data de 15 martie. Din aceeași zi „este liber” și la aplicarea fertilizanților, de orice fel, pe terenurile destinate pășunilor sau cultivării plantelor destinate hrănirii animalelor (fân, lucernă, dughie, etc.).
Perioadele de interdicție au fost instituite astfel încât să se suprapună cu perioadele când temperatura medie a aerului scade sub 5°C. Generalizările bazate pe datele climatice multianuale, precum și calendarul agricol tradițional, au condus la adoptarea acestui program de interdicție.
În aceste perioade, cerințele de nutrienți ale oricăror culturi agricole sunt extrem de reduse. În același timp, din cauza condițiilor specifice anotimpului, riscul de percolare/scurgere la suprafață este mare, avertizează CBPA. Ceea ce face ca azotul care ar fi aplicat culturilor să fie spălat și să ajungă la o adâncime mai mare decât cea a rădăcinilor plantelor, ne mai fiind de folos acestora și generând pierderi economice fermierilor. Pe lângă aceste pierderi, mai grav este ca acest azot ajunge să polueze pânza freatică, ajungând să facă nepotabilă apa din fântânile oamenilor.