Data public─ârii: 21 ianuarie 2020

├Än ultima vreme se vorbe╚Öte din ce ├«n ce mai des despre necesitatea refacerii perdelelor forestiere de protec╚Ťie, at├ót ├«n zonele agricole, c├ót ╚Öi de-a lungul c─âilor de comunica╚Ťie. De aceea, v─â prezent─âm ├«n continuare c├óteva informa╚Ťii utile despre rolul ╚Öi ├«nsemn─âtatea perdelelor forestiere.

O prezen╚Ť─â necesar─â ╚Öi valoroas─â!

├Än istoria Rom├óniei, perdelele forestiere au reprezentat o prezen╚Ť─â constant─â timp de peste 150 de ani. Necesitatea perdelelor de protec╚Ťie a fost adus─â ├«n aten╚Ťia public─â pentru prima oar─â ├«n anul 1860 de c─âtre Ion Ionescu de la Brad, care a realizat primele planta╚Ťii pentru ÔÇ│adumbriri contra v├óntuluiÔÇ│. Primele propuneri pentru executarea unor perdele de protec╚Ťie apar╚Ťin lui B. Pizu. ├Än anul 1881, ├«n ÔÇ×Revista P─âdurilorÔÇŁ, acesta propunea instalarea a 56 f├ó╚Öii de p─âdure, de la Dun─âre la Podgorii, undeva ├«n zona B─âr─âganului ╚Öi a sudului Moldovei. F├ó╚Öiile de p─âdure urmau s─â fie amplasate la o distan╚Ť─â de circa 20 km ├«ntre ele. Numero╚Öi proprietari de mo╚Öii au trecut la punerea ├«n practic─â a acestor proiecte.

Rezultatele pozitive n-au ├«nt├órziat s─â apar─â. Dar cel mai bine s-au v─âzut ├«n cazul secetei din 1946, anul cel mai secetos din secolul al XX-lea, c├ónd la ad─âpostul perdelelor s-a ob╚Ťinut un spor de recolt─â de 300% fa╚Ť─â de c├ómpul neprotejat. Perdelele au avut efect pozitiv ╚Öi ├«n anul 1947, c├ónd ├«n Dobrogea gr├óul a degerat ├«n ├«ntregime ├«n c├ómpurile neprotejate, dar s-au ob╚Ťinut 600 kg/ha la ad─âpostul perdelelor. Ca urmare s-a demarat o ac╚Ťiune de mari propor╚Ťii pentru crearea re╚Ťelei de perdele din Dobrogea. Lucr─ârile s-au desf─â╚Öurat ├«n perioada 1950 -1961. Re╚Ťeaua a ocupat o suprafa╚Ť─â de cca.3 000 ha, protej├ónd o suprafa╚Ť─â de aprox. 1 000 000 ha.

├Än 1962, printr-un decret comunist, f─âr─â nici o baz─â ╚Ötiin╚Ťific─â, s-a hot─âr├ót t─âierea tuturor litierelor aflate pe terenurile agricole, sub cuv├ónt c─â ÔÇ×sunt o idee stalinist─âÔÇŁ.

├Än mod concret, perdelele forestiere asigur─â protec╚Ťia c─âilor de comunica╚Ťii de troienire, oprind z─âpada dus─â de v├ónt s─â ajung─â pe ╚Öosele. ├Än zonele agricole ele protejeaz─â culturile fa╚Ť─â de v├ónturile puternice, men╚Ťin umiditatea ├«n zonele adiacente, asigur─â o mai mare biodiversitate ╚Öi ac╚Ťioneaz─â ca un factor suplimentar de reducere a polu─ârii cu nutrien╚Ťi. Eventualele cantit─â╚Ťi prea mari de azot sunt preluate de vegeta╚Ťia forestier─â, care are r─âd─âcinile mai profunde dec├ót ale cerealelor sau legumelor ╚Öi metabolizate, astfel ├«nc├ót nu mai ajung ├«n p├ónza freatic─â.

Acestea sunt doar c├óteva dintre multiplele servicii pe care le ofer─â perdelele forestiere de protec╚Ťie a suprafe╚Ťelor agricole.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: