Data public─ârii: 18 februarie 2022

Rom├ónia este ├«n fruntea produc─âtorilor de semin╚Ťe de floarea soarelui din Uniunea European─â. Cu peste 1,2 milioane de hectare acoperite cu aceast─â cultur─â, reu╚Öim s─â ne men╚Ťinem constant dac─â nu primul, m─âcar ├«ntre primii trei produc─âtori europeni. ╚śi totu╚Öi beneficiile ar putea fi mult mai mari dac─â fermierii s-ar orienta mai bine ├«n alegerea hibrizilor cultiva╚Ťi!

Un ulei mai sănătos și mai gustos

Floarea soarelui high oleic─â, spre deosebire de cea clasic─â, este caracterizat─â de con╚Ťinutul foarte mare de acid oleic, fa╚Ť─â de cel de acid linoleic din hibrizii clasici. Pentru nespeciali╚Öti poate p─ârea doar o diferen╚Ť─â de denumire. ├Än realitate, pentru consumatori ├«nseamn─â efecte de lung─â durat─â asupra s─ân─ât─â╚Ťii.

Datorit─â con╚Ťinutului ridicat de acizi gra╚Öi mononesatura╚Ťi, acidul oleic (C 18: 1) ╚Öi propor╚Ťia redus─â de acizi gra╚Öi polinesatura╚Ťi, acest ulei se caracterizeaz─â printr-o rezisten╚Ť─â ╚Öi stabilitate foarte bun─â la temperaturi ridicate ╚Öi oxidare. Prin urmare, este foarte potrivit pentru m├ónc─ârurile calde, pr─âjire. Durata de via╚Ť─â a uleiului high oleic (HO) ├«n friteuz─â este ├«n mod semnificativ m─ârit─â. Practic, nu se mai arde ╚Öi nu mai r├ónceze╚Öte. ├Än plus, cantitatea de fum produs─â este mult mai mic─â.

Uleiul din hibrizi cu mai mult de 90% acid oleic este utilizat ╚Öi ├«n domeniul tehnic al industriei chimice ╚Öi cosmetice. Datorita oxid─ârii ╚Öi a c─âldurii extrem de ridicate, este deosebit de potrivit pentru produc╚Ťia de lubrifian╚Ťi. Uleiurile hidraulice ╚Öi uleiurile speciale ob╚Ťinute din uleiurile HO sunt ├«n mod clar superioare celor mai multe produse pe baz─â de uleiuri minerale comparabile.

De asemenea, ├«n industria cosmetic─â, uleiul de floarea-soarelui cu con╚Ťinut ridicat de acid oleic se g─âse╚Öte ├«n re╚Ťeta multor produse de ├«nalt─â calitate.

Cu at├ótea avantaje, este firesc ca pre╚Ťul semin╚Ťelor din care se ob╚Ťine uleiul HO s─â fie mai ridicat. Tehnologia de cultur─â este aceea╚Öi ca la hibrizii normali de floarea soarelui. Dar se pare c─â fermierii rom├óni ├«nc─â nu au prins trendul, de vreme ce mai pu╚Ťin de 15% din totalul suprafe╚Ťelor cultivate cu floarea soarelui utilizeaz─â hibrizii HO.

A╚Öadar, iat─â o cale la ├«ndem├ón─â pentru a m─âri veniturile fermei, f─âr─â investi╚Ťii sau eforturi suplimentare!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: