Data publicării: 15 martie 2021

Conform Codului de Bune Practici Agricole (CBPA), începând cu data de 15 martie este permisă distribuirea oricăror tipuri de îngrășăminte pe toate categoriile de terenuri agricole.

Îngrășămintele se aplică etapizat, în funcție de cultură

După data de 15 martie CBPA permite și împrăștierea îngrășămintelor organice solide pe terenurile arabile și pe pășuni. De asemenea, de la aceeași dată este permisă și fertilizarea cu îngrășăminte organice lichide și cu îngrășăminte chimice a pășunilor.

În condițiile creșterii temperaturilor medii, plantele din culturi încep să se dezvolte accelerat și au nevoie de suplimentul de hrană oferit de fertilizanți. Pe de altă parte, odată cu lucrările pentru pregătirea patului germinativ în vederea semănăturilor de primăvară este necesară și efectuarea fertilizării de bază. Pe pășuni, mai ales pe cele care urmează a fi folosite atât pentru pășunat, cât și pentru recoltarea de furaje, este de asemenea foarte necesară aplicarea de îngrășăminte la începutul primăverii.

Cu toate acestea, aplicarea fertilizanților trebuie făcută cu respectarea tuturor regulilor specifice în domeniu. În primul rând trebuie să se respecte metodologia de aplicare, mai ales pe terenurile în pantă și în preajma corpurilor de apă.

Apoi, este foarte importantă monitorizarea cu precizie a cantităților de îngrășăminte folosite, astfel încât să nu fie depășite cantitățile maxime de substanță activă prevăzute de CBPA.

Desigur că fertilizarea se face în mai multe etape. Pentru culturile de toamnă, CBPA recomandă aplicarea a cca. trei sferturi din cantitatea necesară de îngrășăminte, etapizat, în două sau chiar trei reprize, în timpul primăverii. La culturile de primăvară-vară, fertilizarea de bază se realizează cu 1/4 până la 1/3 din cantitatea totală, restul urmând a se aplica etapizat, în funcție de necesități. La culturile perene viti-pomicole, îngrășămintele se aplică în perioada de vegetație activă, în perioada de consum maxim al azotului, mai spune Codul.

Doar respectând aceste recomandări putem păstra curățenia apelor din fântâni, precum și pe a celor din cursurile de suprafață, spre binele nostru și al familiilor noastre!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: