Data publicării: 2 martie 2023

Tradiția românească, dar și necesitatea, impun la începutul primăverii, atât în case, cât și în grădini o curățenie generală. În ceea ce privește grădinile, acest lucru este firesc și mai mult decât necesar.

Fertilizarea grădinii este, deocamdată, inutilă!

În urma sezonului rece, în grădină se mai găsesc doar vrejuri și lujeri uscați. Ca să se facă loc pentru noile semănături, acestea trebuie tăiate și adunate. Pe cele mai scurte sau mai delicate este indicat să le înglobați în sol, acolo unde este posibil. Acest lucru se face în timpul operațiunilor de săpare și de greblare.

Acolo unde există porțiuni acoperite cu iarbă sau zone cu gazon, se greblează și, imediat ce este posibil, se tunde, astfel încât rădăcinile să se aerisească și iarba să poată crește ordonat, cu un aspect plăcut. Să nu uităm că iarba începe să crească imediat ce temperaturile depășesc 5°C. Ori, în acest an, în numeroase zone ale țării aceste temperaturi au fost cu mult depășite…

Toate resturile adunate se depozitează pe platforme de colectare. Nu se lasă undeva, la întâmplare, și nici nu se ard. Incluse în gunoiul de grajd, resturile vegetale vor crește calitatea compostului ce va rezulta, cu efecte favorabile pentru zonele unde va fi aplicat.

Trandafirii și pomii se tund tot în această perioadă. Crengile îndepărtate se păstrează într-un loc adăpostit, fiind un combustibil bun pentru foc. Dacă nu se ard, atunci pot fi tocate într-un utilaj specializat și compostate, de asemenea.

Aplicarea fertilizanților în grădină este încă interzisă. Pe de altă parte, cu mici excepții, precum gazonul, plantele care să folosească fertilizanții nu sunt încă sădite.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: