Data publicării: 12 septembrie 2019

Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică sfătuiesc gospodarii ca o dată pe an să realizeze curățarea și dezinfectarea fântânilor cu apă pentru băut. Această operațiune oferă o garanție suplimentară că apa consumată în casă este una bună, de calitate.

O fântână curată – o garanție în plus a calității apei

Pe vremuri pentru curățarea fântânii era necesar ca un om să coboare în fântână, lucru care presupunea o serie întreagă de riscuri, unele chiar mortale. Astăzi, operațiunea se face folosind pompele pentru noroi. Fântâna se golește, iar corpurile străine, nămolul și orice alte murdării adunate pe fundul fântânii se scot odată cu apa rămasă. Operațiunea se repetă până când fundul fântânii rămâne curat. Deasemenea, pereții se curăță cu o perie aspră.

După aceste operațiuni, puțul se lasă să se umple până la nivelul obișnuit. Cu ajutorul unei frânghii cu o greutate în capăt se măsoară înălțimea coloanei de apă, apoi se calculează volumul de apă din fântână, prin înmulțirea înălțimii coloanei, exprimată în metri, cu secțiunea puțului, exprimată în metri pătrați. Astfel vom obține volumul de apă în metri cubi. Informația ne este necesară pentru a putea calcula cantitatea de substanță ce va fi utilizată pentru dezinfectare.

Cel mai indicat este să se folosească Cloramină sau Clorom, care se găsesște sub formă de comprimate, la farmacie. Astfel, dozarea se face foarte ușor, doza uzuală fiind de șase-șapte pastile pentru fiecare metru cub de apă.

Se poate folosi și clorura de var sau hipocloritul de sodiu. Concentrația necesară pentru dezinfecția apei este de 0,5 grame clor rezidual liber/m.c.de apă. Soluția se prepară într-o găleată, care se lasă câteva ore să se limpezească. Numai partea limpede se folosește pentru dezinfectare.

După ce se varsă în fântână soluția respectivă, fântâna se închide bine și se păstrează astfel timp de 24 de ore. După aceea se golește și se lasă din nou să se umple. În mod normal, apa nu trebuie să mai aibă miros ori gust de clor.

O altă variantă este să se toarne în fântână cinci – șase kg. var nestins/m.c. de apă. După 24 de ore fântâna se golește până ce nu mai prezintă urme de lapte de var și se lasă până când apa revine la nivelul obișnuit. După aceea fântâna se poate folosi în mod normal.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: