Data public─ârii: 21 februarie 2019

Dimensiunea platformei trebuie stabilit─â ├«n func╚Ťie de cantitatea de gunoi de grajd (b─âlegar + a╚Öternut) ce se estimeaz─â c─â va fi produs─â. La calculul capacit─â╚Ťii de stocare a platformei trebuie s─â ╚Ťin─â seama ╚Öi de perioada de interdic╚Ťie a aplic─ârii gunoiului de grajd ├«n teren. S─â nu uit─âm c─â exist─â ╚Öi situa╚Ťii ├«n care perioada calendaristic─â ar permite aplicarea pe teren, dar condi╚Ťiile concrete┬á– fie cele meteo, fie starea terenului, fie altele┬á– n-o permit!

Codul de bune practici agricole ofer─â instruc╚Ťiuni clare

Codul de bune practici agricole stabile╚Öte o perioad─â minim─â de 180 de zile pentru stocarea gunoiului de grajd. A╚Öadar, o platform─â bine g├óndit─â trebuie s─â poat─â asigura stocarea b─âlegarului str├óns ├«n ╚Öase luni, ba chiar ╚Öi mai mult. Pe l├óng─â aceasta, trebuie luat─â ├«n calcul ╚Öi suprafa╚Ťa necesar─â mut─ârii gr─âmezilor de material (remaniere) ├«n timpul procesului de compostare, ceea ce ├«nseamn─â c─â suprafa╚Ťa total─â este de 1,5 ÔÇô dou─â ori mai mare dec├ót cea necesar─â efectiv pentru depozitare.

Codul de bune practici agricole (CBPA) stabile╚Öte o grosime maxim─â a stratului de gunoi de grajd de 1,5 ÔÇô 2 m. Aceasta ├«nseamn─â c─â pentru fiecare metru cub de b─âlegar trebuie calculat─â o suprafa╚Ť─â de cca. 0,5 ÔÇô 0,75 m┬▓. Totu╚Öi, ├«ntr-o gospod─ârie, gunoiul nu se poate a╚Öeza ├«n straturi mai mari de 1 ÔÇô 1,2 m, ceea ce ├«nseamn─â o suprafa╚Ť─â de 0,8 ÔÇô 1 m┬▓ pentru fiecare metru cub de gunoi de grajd.

CBPA prezint─â valori ale capacit─â╚Ťii de stocare a gunoiului de grajd rezultat de la diverse animale ╚Öi ├«n diverse sisteme de cre╚Ötere. Orientativ oferim c├óteva cifre:

  • pentru o vac─â de lapte crescut─â ├«n stabula╚Ťie liber─â este necesar un volum de 1,1 ÔÇô 1,3 m.c/lun─â. ├Än sistem de stabula╚Ťie legat─â, acela╚Öi animal genereaz─â 1,5 ÔÇô 1,9 m.c gunoi/lun─â. Aceste cifre se refer─â la standuri cu a╚Öternut ad├ónc ╚Öi pardoseal─â de beton ├«n zona de defeca╚Ťie.
  • un vier crescut pe o pardoseal─â solid─â, cu a╚Öternut, genereaz─â 0,5 ÔÇô 0,7 m.c gunoi/lun─â.
  • un cal, fie c─â este arm─âsar, iap─â sau cal castrat produce 1,38 m.c/lun─â.
  • o oaie-mam─â genereaz─â 0.093 m.c lunar.
  • g─âinile ou─âtoare produc, ├«n baterii, 8,2 m.c dejec╚Ťii/lun─â/1.000 de capete.

Tabelele complete le pute╚Ťi g─âsi aici.