Data publicării: 1 iulie 2021

Așa cum am arătat în prima parte a articolului, solul este o resursă importantă și are nevoie, și el, de ajutor pentru a se reface. În continuare prezentăm și câteva mijloace, la îndemâna fermierilor, prin care solul poate fi „tratat”.

Gunoiul de grajd – cel mai eficient medicament

Unul dintre cele mai simple tratamente este stimularea dezvoltării râmelor. Râma este foarte harnică – aceasta transformă anual în humus de 70 de ori greutatea corpului său. Mănâncă mai ales resturi proaspete de plante moarte, le transformă și le elimină din nou. În plus, ventilează și afânează solul și aduce la suprafață pământ și substanțe nutritive din straturile mai adânci de pământ.

Iată și câteva posibilități de activare a solului:

  • utilizați regulat îngrășăminte organice cu eliberare lentă și praf de piatră și înglobați-le în sol numai superficial. Renunțați în cea mai mare măsură la prelucrarea frecventă a solului, intensă și în profunzime.
  • utilizați produse fitofarmaceutice chimice numai în cazuri de necesitate absolută.
  • răsfățați solul cu o încărcătură de compost în fiecare an. Când produceți compost nou, cel mai bine utilizați un activator pentru compost. Pământul cu o cotă mare de compost din materiale verzi asigură, de asemenea, o vitalizare microbiană a solului.
  • mulciți regulat. Prin mulcire se înțelege acoperirea uniformă a solului cu material verde tăiat (mai ales deșeuri de iarbă). Atenție: nu aplicați un strat de mulci prea gros și evitați mulcirea în zone umbrite și umede, pentru că se poate produce putrezire.
  • acordați atenție valorii pH-ului solului dumneavoastră și verificați-l regulat. În cazul unor valori pH prea reduse (sub 5,5) se recomandă o administrare de calcar și, ca măsură preventivă, utilizarea pentru udat a unei ape mai dure în loc de apa de ploaie.

Conform mai multor studii, cele mai bogate în nutrienți și deosebit de valoroase, pentru că de obicei nu există în circuitul din grădină, sunt composturile de origine animală, gen îngrășămintele organice provenite de la bovine. Experimentele au demonstrat că aplicarea gunoiului de grajd pe cernoziomul obişnuit moderat erodat a condus la majorarea conţinutului de humus şi a formelor mobile de fosfor şi potasiu. Pe parcursul a zece ani cantitatea de humus a sporit cu 0,47–0,72 % sau cu 0,05–0,07 % anual, a fosforului mobil şi a potasiului schimbabil, respectiv cu 3,3–3,9 şi 2,9–8,3 mg/100 g sol. Un alt rezultat a fost reducerea fracţiunilor bulgăroase cu 24,0-26,6%, majorând concomitent formaţiunile structurale cu 6,0-11,2%. Totodată s-au îmbunătăţit însuşirile mecanice ale solului. Valoarea rezistenţei la penetrare a scăzut cu 43%.

În urma aplicării gunoiului de grajd pe cernoziomul obişnuit moderat erodat, pe parcursul a nouă ani s-a înregistrat un spor de recoltă de 39-54 % faţă de loturile-martor.

În concluzie, rezultate mai bune, cu resurse mai puține și cu riscuri de poluare reduse a apelor din pânza freatică!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: