Data publicării: 30 iunie 2021

Solul reprezintă una dintre cele mai importante resurse pentru agricultură. De calitatea solului depinde, într-o foarte mare măsură, calitatea culturilor. Dar, în ultimii ani, mulți dintre fermieri par să fi uitat acest aspect. Ei se concentrează pe administrarea de fertilizanți sau produse pentru protecția plantelor, neglijând însă tratamentele pentru refacerea solului.

Un sol sănătos = mai mult carbon sechestrat

Solul nu înseamnă doar pământ, cum cred mulți. El este un ecosistem, în sine. Solul este învelişul viu al pământului, care se întinde pe stratul de rocă de dedesubt şi care face posibilă viaţa pe pământ. La fel ca şi aerul şi apa, solul face parte din sistemul care ne întreţine viaţa.

Într-o mână de pământ există mai multe vietăți decât ne putem imagina. Ele pot realiza multe, dacă le oferiți condițiile de viață potrivite. Vietățile din sol sunt clasificate în așa-numitele microfloră a solului (bacterii, ciuperci, alge) și faună a solului (râme, nematozi, acarieni etc.).

Vietățile din sol sunt responsabile cu mărunțirea și transformarea substanțelor organice moarte (frunze, rădăcini etc.). Pe acestea le transformă în humus nutritiv, ale cărui substanțe sunt puse la dispoziție direct pentru plante și alte microorganisme. Sau, le transformă în humus permanent, care este descompus mai lent și, astfel, reprezintă o sursă de substanțe nutritive care durează mai mult.

În plus, locuitorii solului amestecă solul și îl afânează. Astfel, solul este ventilat și structura acestuia este îmbunătățită. Sunt reduse problemele cu stagnarea umezelii în sol. Unele bacterii din sol pot fixa și utiliza azotul din aer, adesea în simbioză cu anumite plante. Altfel spus, un sol de calitate poate asigura „hrana” necesară culturilor cu un minim aport de îngrășăminte suplimentare. Este, de fapt, ceea ce se întâmplă în mod firesc, absolut natural, în zonele sălbatice.

Solul înmagazinează de două ori mai mult carbon organic decât vegetaţia. Solurile din UE conţin peste 70 de miliarde de tone de carbon organic sau în jur de 7% din bugetul total de carbon la nivel global. Peste jumătate din carbonul înmagazinat în pământul UE este cuprins în turbă în Finlanda, Irlanda, Suedia şi Regatul Unit.

Această cifră este elocventă atunci când ne gândim că statele membre ale UE emit 2 miliarde de tone de carbon în fiecare an din alte surse. Aşadar, solurile joacă un rol decisiv în schimbările climatice. Chiar şi o pierdere mică, de 0,1%, de carbon din solurile europene, emis în atmosferă, este echivalentul unei emisii de carbon de la încă 100 de milioane de maşini aflate pe şosele.

Iată, așadar, suficiente motive pentru a ne ocupa mai mult decât până acum, de refacerea solului.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: