Data publicării: 1 iulie 2020

Recoltarea păioaselor reprezintă unul dintre momentele cele mai așteptate de fermieri. Este unul dintre momentele adevărului, când oamenii văd exact care este rezultatul muncii lor. Dar este doar un moment dintr-un lung ciclu. Iar principalul suport al activității îl reprezintă solul. De aceea, după recoltare trebuie avut grijă ca toate lucrările ce se fac până la viitoarea campanie de semănat să fie concentrate pe protejarea și refacerea solului.

Pământul trebuie acoperit cu un covor vegetal!

Rădăcinile și bucățile de paie care rămân pe teren reprezintă o sursă de materie organică care contribuie la refacerea solului. De aceea, este o greșeală ca ele să fie îndepărtate de pe teren. Dimpotrivă, ele trebuie lăsate să putrezească pe loc, restituind astfel o parte din substanțele extrase din sol. Tehnologiile moderne recomandă chiar și împrăștierea unor substanțe speciale – de fapt colonii de bacterii – care fac ca acest proces să fie mai rapid și mai eficient.

O altă măsură, recomandată tot mai insistent, este utilizarea așa-numitelor culturi de înverzire. Acestea sunt culturi destinate acoperirii terenurilor în perioadele când nu sunt folosite pentru culturile principale. Aceste culturi, dacă respectă anumite condiții, pot fi chiar subvenționate. Ba chiar mai mult decât atât, în exploatațiile care au mai mult de 15 ha de teren arabil există obligația ca pe cel puțin 5% din totalul suprafețelor arabile să se înființeze aceste culturi, numite Zone de Interes Ecologic (ZIE). Pentru ele, dacă respectă normele în vigoare, fermierii primesc și subvenții, care în ultimii ani s-au ridicat la peste 58 euro/ha. Mai multe aspecte legate de plantele ce pot fi cultivate, precum și de procedurile de declarare a ZIE și de depunere a cererilor de subvenție, puteți afla din broșura editată de APIA și care este disponibilă și aici.

Ceea ce este foarte important de reținut este că un sol lăsat dezgolit pe timpul lunilor de vară este un sol sortit distrugerii. Arșița directă omoară microorganismele care dau fertilitate solului. Vântul cară pe nesimțite parte din stratul fertil, iar ploile spală și ele nutrienții din sol, sărăcindu-l de elementele esențiale creșterii și dezvoltării culturilor.

În concluzie, este vital ca pământul să fie acoperit o perioadă cât mai lungă de un covor vegetal. Pe lângă protecția mecanică pe care o oferă, plantele consumă eventualul surplus de azot rămas pe teren. În acest fel este împiedicată pătrunderea acestor nitrați în pânza freatică și, de acolo, în fântâni!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: