Data publicării: 28 iulie 2021

Așa cum deja am arătat în prima parte a acestui material, ANSVSA a emis o serie de reguli destinate a asigura protejarea animalelor domestice împotriva caniculei. Aceste prevederi sunt aliniate reglementărilor europene din domeniu.

Asigurarea apei este vitală!

Pe lângă regulile deja pomenite, legate de adăpostirea animalelor, mai există și altele, legate de adăparea și de transportul lor.

Atunci când este foarte cald, animalele trebuie să aibă un acces facil la apă. Acolo unde sunt mai multe animale, este indicat ca și numărul jgheaburilor de adăpare să fie crescut. În afară de aceasta, apa trebuie împrospătată cât mai des. Ideal este dacă se poate asigura apă în flux continuu. Dacă nu, ceea ce este cazul în majoritatea fermelor, apa trebuie schimbată la câteva ore. Important este ca și temperatura apei să fie una acceptabilă. Atenție, însă: nici o apă prea rece nu face bine animalelor!

Pentru că recent am prezentat pe larg cantitățile de apă de care animalele au nevoie, nu vom mai insista asupra acestui aspect. Totuși, gândiți-vă că un animal închis în țarc sau în coteț nu are cum să se ducă singur să își ia apă!

O altă serie de norme se referă la transportul animalelor. Una dintre primele condiții este ca, pe timpul transportului, animalelor să li se asigure o temperatură cuprinsă între 5 și 30°C.

Înainte de a pleca la drum, este obligatorie verificarea condițiilor de microclimat existente în mijlocul de transport, dacă sunt adecvate și asigurate pe întreaga durată a transportului, iar înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport trebuie verificate traseul și alte aspecte legate de călătorie, astfel încât, după încărcarea acestora, plecarea să se facă în cel mai scurt timp.

Potrivit ANSVSA, la temperaturi crescute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu 10-20% din capacitatea maximă de încărcare autorizată.

Apa suficientă pentru animale trebuie asigurată și ea pe timpul transportului.

O altă regulă importantă spune că transportul animalelor se realizează pe timpul nopții sau în primele ore ale dimineții, astfel încât să se evite perioadele cu temperaturi maxime!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: