Canicula aduce tuturor o serie de neplăceri. Oameni sau animale suferă deopotrivă din cauza căldurii. Numai că oamenii se pot feri, în timp ce animalele domestice pot face acest lucru doar dacă stăpânii le creează condițiile necesare. Tocmai din acest motiv, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Securitatea Alimentelor (ANSVSA) a emis o serie de reguli care se referă la măsuri de protejare a animalelor domestice împotriva caniculei.
Animalele nu se pun la muncă între 12 și 18!
Una dintre măsurile prioritare pentru protejarea animalelor este asigurarea unor spații umbrite, în care acestea să se poată adăposti de razele fierbinți ale soarelui. Aceste adăposturi pot consta într-o litieră alcătuită din câțiva arbori sau dintr-un acoperiș instalat pe stâlpi. Important este să fie bine ventilat și să asigure spațiu suficient animalelor.
În grajdurile moderne pentru vite, schemele pentru bunăstarea animalelor cuprind și instalații de răcorire cu pulverizare. Este vorba despre aceleași instalații folosite și la terasele urbane, care pulverizează picături foarte fine de apă, menite a răcori atmosfera.
În privința vacilor, protejarea împotriva căldurii excesive are un dublu scop. Primul este acela de a asigura un minim de confort animalelor. Cel de-al doilea este de a evita, pe cât este posibil, pierderile de producție. Deși tolerează foarte bine frigul, chiar gerul, vacile sunt foarte sensibile la căldură. Temperaturile de peste 30-35°C pot fi cauza unei reduceri a cantității de lapte produs cu până la 90%. Așadar, este foarte important să scădem, atât cât ne stă în putere, temperaturile din grajdul vacilor…
O altă măsură obligatorie pe timp de caniculă se referă la asigurarea unui spațiu suficient. Animalele trebuie să aibă la dispoziție suficient loc astfel încât să se poată distanța unele de altele.
Aceleași norma emise de ANSVSA interzic folosirea animalelor de tracțiune sau de povară între orele 12 și 18. În acest interval, ele trebuie lăsate să se odihnească, într-un loc adăpostit (umbrar, litieră, etc.).
În concluzie, nu trebuie să uităm nici o clipă că animalele suferă din cauza caniculei cel puțin la fel de mult ca noi!