O agricultură modernă trebuie să integreze cât mai multe elemente care să păstreze mediul curat, mărind, în același timp, productivitatea. Una dintre acestea este și cultivarea plantelor fixatoare de azot, care îmbunătățesc calitatea terenurilor și, totodată, aduc și profituri consistente. Pentru a arăta acest lucru, la sfârșitul lunii septembrie, a fost organizată pentru prima oară „Ziua culturii fixatoare de azot”.
Beneficii sub toate aspectele!
Evenimentul a avut loc într-o fermă din sudul Bărăganului. Acolo, o suprafață însemnată, reprezentând aproximativ 45% din suprafața exploatației, a fost cultivată cu soia. Fermierii prezenți au putut să vadă rezultatul: o cultură cu plante sănătoase, cu o recoltă estimată de 4,5 – 5 tone de soia boabe/ha.
Așa după cum au subliniat mai mulți specialiști prezenți, printre care și ministrul Agriculturii, Petre Daea, în condițiile actuale, rotația culturilor devine din ce în ce mai importantă. Cu cât asolamentul este mai bogat, cu atât rotația poate fi mai largă, astfel încât să nu mai fie anuală, așa cum se întâmplă în majoritatea fermelor, ci multianuală. Iar includerea în asolament, pe suprafețe cât mai mari, a leguminoaselor fixatoare de azot este esențială! Soia, lucerna, mazărea și altele au capacitatea de a prelua azotul atmosferic și a-l transfera în sol, sub forma unor compuși stabili, accesibili plantelor din cultura următoare. Așa se obțin mai multe beneficii dintr-o dată: o fertilizare nepoluantă, practic gratuită și cu rezultate financiare însemnate date de cultură. Ca să probeze cu cifre acest lucru, reprezentantul unei companii a prezentat rezultatele obținute pe loturi demonstrative. După o cultură de soia care a dat 5,1 tone/ha, a urmat o cultură de porumb, cu o producție cuprinsă între 15 și 17 tone boabe/ha, în condițiile în care s-au folosit pentru fertilizare doar 60 kg azot s.a./ha! Desigur că pentru a obține astfel de rezultate s-au folosit sămânță de cea mai bună calitate și irigații, dar beneficiile au depășit cu mult costurile suplimentare.
În concluzie, cultivarea plantelor fixatoare de azot, precum soia, năutul, lucerna, mazărea, etc. este benefică pentru fermieri. Culturile respective au deja o piață, folosirea lor reprezintă o lărgire a asolamentului, iar azotul fixat în sol o economie la fertilizarea culturilor succesoare!