Data public─ârii: 9 iulie 2019

├Än func╚Ťie de tipul de zon─â de interes ecologic (ZIE), dispozi╚Ťiile ├«n vigoare re╚Ťin ╚Öi anumite specii care trebuie cultivate pentru ca fermierii s─â poat─â beneficia de subven╚Ťie. Ele au fost astfel selectate ├«nc├ót s─â aib─â un efect maxim ├«n atingerea scopului urm─ârit.

Specii pentru zonele cu strat vegetal și fixatoare de azot

Culturile fixatoare de azot sunt prev─âzute ├«n anexa nr. 10 a OMADR 619/2015. Aceste culturi (maz─âre, fasole, linte, soia, lucern─â, trifoi, bob, lupin, sparcet─â, n─âut, fasoli╚Ť─â) trebuie s─â fie prezente pe teren pe toat─â perioada lor de vegeta╚Ťie, sunt considerate culturi principale ╚Öi particip─â la calculul diversific─ârii culturilor, inclusiv pe parcelele cu suprafe╚Ťe mai mici de 0,3 ha.

Fermierii trebuie să respecte măsurile Codului de bune practici agricole în vigoare, referitoare la poluarea cu azot, se mai specifică în Ordin!

Zonele cu strat vegetal sunt suprafe╚Ťele arabile cultivate cu amestecurile aprobate de specii de culturi: mu╚Ötar + ov─âz, mu╚Ötar + facelia, mu╚Ötar + rapi╚Ť─â, latir + m─âz─âriche de toamn─â, latir + ov─âz, maz─âre + ov─âz, m─âz─âriche de toamn─â + ov─âz, m─âz─âriche de toamn─â + secar─â, m─âz─âriche de toamn─â + triticale, lupin + trifoi, rapi╚Ť─â + triticale, rapi╚Ť─â + secar─â. Sunt considerate culturi secundare, care nu particip─â la calculul diversific─ârii culturilor ╚Öi care asigur─â acoperirea solului pe o perioad─â de cel pu╚Ťin 8 s─âpt─âm├óni de la data r─âs─âririi.

Ambele specii din amestec trebuie identificate la controlul APIA. Perioada de ├«ns─âm├ón╚Ťare a culturilor secundare este 1 iulie – 1 octombrie. Desfiin╚Ťarea culturilor secundare se realizeaz─â prin distrugere mecanic─â.

Pe suprafe╚Ťele declarate de fermieri ca zone de interes ecologic cultivate cu culturi fixatoare de azot sau cu strat vegetal, se interzice utilizarea produselor pentru┬áprotec┼úia plantelor (PPP), dup─â cum urmeaz─â:

  1. pe zonele cu culturi fixatoare de azot declarate de către fermieri ca zone de interes ecologic, în perioada care începe la semănat și se termină după recoltare.

    Fac excep╚Ťie zonele cultivate cu culturi perene, dup─â cum urmeaz─â:

    • dac─â sem─ânatul a avut loc ├«n anul n-1 (anterior anului de cerere), interdic╚Ťia se aplic─â ├«ncep├ónd cu data de 1 ianuarie ╚Öi se ├«ncheie cu data de 31 decembrie a anului din declara╚Ťia ZIE, sau dup─â desfiin╚Ťarea culturii;
    • dac─â sem─ânatul avut loc ├«n anul din declara╚Ťia ZIE, interdic╚Ťiase aplic─â de la momentul sem─ânatului p├ón─â la data de 31 decembrie
  2. pe zonele cu strat vegetal declarate de către fermieri ca zone de interes ecologic, în perioada care începe la semănat și se încheie după intervalul minim de 8 săptămâni în care plantele asigură acoperirea solului.

Mai multe informa╚Ťii despre aceste m─âsuri pute╚Ťi afla de la inspectorii APIA.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: