Culturile de înverzire (II)
Data publicării: 9 iulie 2019
În funcție de tipul de zonă de interes ecologic (ZIE), dispozițiile în vigoare rețin și anumite specii care trebuie cultivate pentru ca fermierii să poată beneficia de subvenție. Ele au fost astfel selectate încât să aibă un efect maxim în atingerea scopului urmărit.
Specii pentru zonele cu strat vegetal și fixatoare de azot
Culturile fixatoare de azot sunt prevăzute în anexa nr. 10 a OMADR 619/2015. Aceste culturi (mazăre, fasole, linte, soia, lucernă, trifoi, bob, lupin, sparcetă, năut, fasoliță) trebuie să fie prezente pe teren pe toată perioada lor de vegetație, sunt considerate culturi principale și participă la calculul diversificării culturilor, inclusiv pe parcelele cu suprafețe mai mici de 0,3 ha.
Fermierii trebuie să respecte măsurile Codului de bune practici agricole în vigoare, referitoare la poluarea cu azot, se mai specifică în Ordin!
Zonele cu strat vegetal sunt suprafețele arabile cultivate cu amestecurile aprobate de specii de culturi: muștar + ovăz, muștar + facelia, muștar + rapiță, latir + măzăriche de toamnă, latir + ovăz, mazăre + ovăz, măzăriche de toamnă + ovăz, măzăriche de toamnă + secară, măzăriche de toamnă + triticale, lupin + trifoi, rapiță + triticale, rapiță + secară. Sunt considerate culturi secundare, care nu participă la calculul diversificării culturilor și care asigură acoperirea solului pe o perioadă de cel puțin 8 săptămâni de la data răsăririi.
Ambele specii din amestec trebuie identificate la controlul APIA. Perioada de însămânțare a culturilor secundare este 1 iulie - 1 octombrie. Desființarea culturilor secundare se realizează prin distrugere mecanică.
Pe suprafețele declarate de fermieri ca zone de interes ecologic cultivate cu culturi fixatoare de azot sau cu strat vegetal, se interzice utilizarea produselor pentru protecţia plantelor (PPP), după cum urmează:
- pe zonele cu culturi fixatoare de azot declarate de către fermieri ca zone de interes ecologic, în perioada care începe la semănat și se termină după recoltare.
Fac excepție zonele cultivate cu culturi perene, după cum urmează:- dacă semănatul a avut loc în anul n-1 (anterior anului de cerere), interdicția se aplică începând cu data de 1 ianuarie și se încheie cu data de 31 decembrie a anului din declarația ZIE, sau după desființarea culturii;
- dacă semănatul avut loc în anul din declarația ZIE, interdicțiase aplică de la momentul semănatului până la data de 31 decembrie
- pe zonele cu strat vegetal declarate de către fermieri ca zone de interes ecologic, în perioada care începe la semănat și se încheie după intervalul minim de 8 săptămâni în care plantele asigură acoperirea solului.
Mai multe informații despre aceste măsuri puteți afla de la inspectorii APIA.