Data public─ârii: 8 iulie 2019

Schema de plat─â pentru practici agricole benefice pentru clim─â ╚Öi mediu, denumit─â pe scurt ÔÇ×plata pentru ├«nverzireÔÇŁ, reprezint─â una dintre cele mai eficiente ╚Öi la ├«ndem├ón─â c─âi pentru a reface solul ╚Öi, ├«n acela╚Öi timp, pentru a preveni poluarea cu azot.

Scheme cu dubl─â ac╚Ťiune

Schemele pentru ├«nverzire, folosite ca mijloc ├«mpotriva polu─ârii apelor cu azot ac╚Ťioneaz─â pe dou─â c─âi principale. Prima dintre ele este cea direct─â: plantele cultivate consum─â azotul r─âmas ├«n sol dup─â recoltarea culturii principale, prevenind astfel infiltrarea lui ├«n p├ónza freatic─â ori scurgerea c─âtre apele de suprafa╚Ť─â.

Pe de alt─â parte, culturile fixatoare de azot, cuprinse ├«n schemele de ├«nverzire, aduc ├«n mod natural anumite cantit─â╚Ťi de azot ├«n sol, astfel ├«nc├ót la sem─ânat necesarul de nutrien╚Ťi ad─âuga╚Ťi suplimentar va fi mai mic. Rezultatul: o cantitate mai mic─â de ├«ngr─â╚Ö─âminte suplimentare administrate ╚Öi, implicit, risc de poluare redus.

├Änverzirea a fost una dintre modific─ârile fundamentale introduse de reforma din 2014 a Politicii Agricole Comune (PAC) sistemului de pl─â╚Ťi directe. Aceasta a pus un nou accent pe dimensiunea de mediu ╚Öi clim─â a PAC, fiind conceput─â ca o recompens─â pentru utilizarea practicilor agricole durabile.

Pentru ├«nverzire, ├«n 2018, fermierii din ╚Ťara noastr─â au primit echivalentul a

58,2 euro/ha. Pentru a beneficia de acest ajutor, fermierul trebuie s─â aplice trei seturi de practici agricole pe ├«ntreaga suprafa╚Ť─â pentru care solicit─â pl─â╚Ťi directe: diversificarea culturilor, men╚Ťinerea zonelor de interes ecologic ╚Öi men╚Ťinerea paji╚Ötilor permanente.

Pentru c─â diversificarea culturilor ╚Öi men╚Ťinerea paji╚Ötilor permanente sunt dou─â no╚Ťiuni destul de clare, vom detalia cea de-a treia categorie de practici agricole, ╚Öi anume men╚Ťinerea zonelor de interes ecologic (ZIE).

├Äncep├ónd cu anul 2015, fermierii ├«n ale c─âror exploata╚Ťii terenul arabil este mai mare de 15 ha au obliga╚Ťia de a ├«nfiin╚Ťa ZIE pe cel pu╚Ťin 5% din suprafa╚Ťa arabil─â. Exist─â 19 forme distincte de astfel de zone prev─âzute ├«n Regulamentul 1307/2013, din care OUG 3/2015 re╚Ťine: (i) terase; (ii) elemente de peisaj – garduri vii/f├ó╚Öii ├«mp─âdurite; arbori izola╚Ťi, arbori ├«n grup/p├ólcuri arbustive din zona de c├ómpie sau arbori ├«n aliniament; margini de c├ómp; iazuri; rigole; (iii) zone tampon situate pe marginea apelor curg─âtoare sau st─ât─âtoare; (iv) zone cu specii forestiere cu ciclu scurt de produc╚Ťie; (v) terenuri agricole ├«mp─âdurite; (vi) zone cu strat vegetal; (vii) zone cu culturi fixatoare de azot; (vii) suprafe╚Ťe cultivate cu Miscanthus giganteus.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: