Data public─ârii: 5 iulie 2021

Culturile de acoperire, numite ┼či ÔÇ×de ├«nverzireÔÇŁ, sunt una dintre cele mai eficiente metode aflate la ├«ndem├óna fermierilor pentru a p─âstra ┼či ├«mbun─ât─â┼úi calitatea solurilor din ferm─â, pentru a p─âstra umiditatea ├«n sol ┼či pentru a combate poluarea cu nutrien┼úi, mai ales azot, a apelor din p├ónza freatic─â sau a celor de suprafa┼ú─â. ├Än plus, pentru realizarea lor se acord─â ┼či plata unei subven┼úii de aproape 58 euro/ha/an!

Protec┼úie ├«mpotriva eroziunii ┼či a levig─ârii

Culturile de acoperire au fost incluse ├«n reglement─ârile elaborate ├«n cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii Europene ├«nc─â de acum c├ó┼úiva ani. Prin acest termen sunt desemnate culturile care sunt ├«nfiin┼úate pentru a men┼úine terenul acoperit ├«n perioada dintre recoltarea culturii principale ┼či ├«nfiin┼úarea celei urm─âtoare. Culturile de acoperire trebuie men┼úinute timp de cel pu┼úin opt s─âpt─âm├óni, de la ├«nfiin┼úare ┼či p├ón─â la ├«nglobarea ├«n sol.

Studiile efectuate la nivel european ├«ncep├ónd ├«nc─â din anii 2013 ÔÇô 2014 au ar─âtat c─â utilizarea acestui tip de culturi contribuie evident ┼či consistent la cre┼čterea fertilit─â┼úii solului. Acest lucru se petrece prin ├«mbun─ât─â╚Ťirea structurii ╚Öi texturii solului. Culturile de acoperire contribuie ┼či la re╚Ťinerea unei cantit─â╚Ťi mai mari de ap─â ├«n sol. De asemenea, ajut─â la cre╚Öterea con┼úinutului de materie organic─â din sol. ├Än afar─â de efectele sus-men╚Ťionate, cultura de acoperire scoate ╚Öi re╚Ťine ├«ngr─â╚Ö─âmintele minerale din sol ╚Öi le ├«ntoarce prin masa vegetativ─â.

├Än acela┼či timp, se realizeaz─â ┼či o protec┼úie ├«mpotriva eroziunii ┼či a levig─ârii. Plantele din cultur─â fixeaz─â solul, ├«mpiedic├ónd ├«mpr─â┼čtierea de c─âtre v├ónt a stratului superficial. Acela┼či lucru se petrece ┼či ├«n ceea ce prive┼čte levigarea, ├«n timpul ploilor.

În plus, faptul că terenul este acoperit reduce semnificativ dezvoltarea buruienilor.

În concluzie, utilizarea culturilor de acoperire aduce o seamă de beneficii pentru sănătatea solului. Dar lista serviciilor pe care acest tip de culturi le aduce fermierilor nu se rezumă doar la conservarea solului. Despre o altă paletă de foloase vom vorbi într-un articol viitor.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: