Data public─ârii: 6 iulie 2021

A┼ča cum am ar─âtat ├«ntr-un articol anterior, culturile de acoperire, numite ┼či ÔÇ×de ├«nverzireÔÇŁ, ofer─â numeroase avantaje. Printre avantajele despre care nu am vorbit se num─âr─â ┼či cele oferite apicultorilor.

Un mijloc natural de combatere a d─âun─âtorilor

Una dintre problemele cu care cresc─âtorii de albine se confrunt─â adesea este insuficien┼úa hranei pentru stup ├«n lunile august ┼či septembrie. Este perioada ├«n care majoritatea plantelor nu mai ofer─â flori albinelor, aceast─â faz─â de vegeta┼úie fiind dep─â┼čit─â. Culturile de acoperire par a fi o solu┼úie ┼či la aceast─â chestiune. Fiind sem─ânate t├órziu ÔÇô de regul─â pe la jum─âtatea lunii iulie ÔÇô plantele ├«nfloresc ├«n august ┼či ├«n septembrie. Astfel albinele beneficiaz─â de o surs─â de hran─â ├«n perioada critic─â.

Pe l├óng─â aceast─â problem─â, folosirea inteligent─â a culturilor de acoperire poate s─â mai rezolve ┼či o serie de alte probleme. Din start, c├ónd vorbim despre culturi de ├«nverzire, vorbim despre o solu┼úie ecologic─â. Folosirea acestui tip de culturi induce o protec┼úie biologic─â a solului. Activitatea r├ómelor ┼či a altor vie┼úuitoare utile este stimulat─â. Dar, ├«n acela┼či timp, este realizat─â combaterea nematozilor.

Vorbeam despre utilizarea inteligent─â a culturilor de ├«nverzire. Folosind aceast─â expresie, speciali┼čtii au ├«n vedere c─â, ├«n mod firesc, anumi┼úi parazi┼úi vor fi atra┼či de noua cultur─â. Astfel pot fi ┼úinu┼úi departe de culturile principale. Apoi, prin rota┼úia culturilor, pot fi redu╚Öi puternic sau chiar pot s─â dispar─â! Desigur c─â pentru a realiza acest lucru este necesar un bagaj serios de cuno┼čtin┼úe de fitotehnie. Pe de alt─â parte, ├«ns─â, este redus semnificativ consumul de insecticide ┼či fungicide. Unul dintre primele rezultate este reducerea riscului de poluare a apelor din zona fermelor!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: