Data public─ârii: 10 ianuarie 2022

Iarna aceasta a ├«nceput sub semnul unei crize energetice mondiale. Urm─ârile ei le sim╚Ťim cu to╚Ťii, at├ót c├ónd pl─âtim gazele, benzina sau motorina, c├ót ╚Öi c├ónd cump─âr─âm alte produse. Printre articolele afectate puternic de scumpirea energiei se reg─âsesc ╚Öi ├«ngr─â╚Ö─âmintele agricole de sintez─â. Pentru producerea acestora este necesar─â o cantitate mare de energie electric─â ╚Öi de gaze.

Compostarea corect─â, o condi╚Ťie esen╚Ťial─â!

├Än acest context, devine ╚Öi mai clar c├ót de valoros este gunoiul de grajd, pe care unii sunt tenta╚Ťi s─â ├«l considere doar un de╚Öeu foarte incomod. Gunoiul de grajd poate ├«nlocui ├«n propor╚Ťie de peste 90% ├«ngr─â╚Ö─âmintele chimice. De fapt, acest lucru s-a ├«nt├ómplat vreme de milenii.

Exist─â, ├«ns─â, c├óteva condi╚Ťii ca b─âlegarul s─â devin─â fertilizantul eficient pe care ├«l dorim. Prima dintre acestea se refer─â la colectarea sa, corect─â ╚Öi ├«n condi╚Ťii care s─â ├«mpiedice infiltrarea azotului pe care ├«l con╚Ťine ├«n sol ╚Öi ├«n p├ónza freatic─â.

Apoi, gunoiul de grajd trebuie supus procesului de compostare. Adic─â, mai simplu spus, trebuie l─âsat s─â fermenteze, astfel ├«nc├ót materia con╚Ťinut─â s─â devin─â omogen─â ╚Öi s─â se descompun─â p├ón─â ├«n stadiul ├«n care devine foarte u╚Öor asimilabil─â de c─âtre sol ╚Öi plante. Dac─â este folosit ├«nainte de a se transforma ├«n mrani╚Ť─â, gunoiul de grajd insuficient compostat poate cauza probleme. Cele mai r─âsp├óndite sunt legate de aciditatea crescut─â. Pe l├óng─â aceasta, dac─â este insuficient fermentat, gunoiul de grajd nu mai este asimilat ├«n aceea╚Öi m─âsur─â de c─âtre plante. Ca urmare, azotul pe care ├«l con╚Ťine se infiltreaz─â ├«n p├ónza freatic─â sau este sp─âlat ╚Öi transportat ├«n apele de suprafa╚Ť─â din zon─â. Rezultatul: poluarea cu nitra╚Ťi a apelor.

Pe de alt─â parte, colectat ╚Öi gospod─ârit a╚Öa cum trebuie, adic─â ├«n conformitate cu normele din Programul de Ac╚Ťiune ╚Öi din Codul de bune practici agricole, gunoiul de grajd devine o resurs─â pre╚Ťioas─â. El poate ├«nlocui ├«ngr─â╚Ö─âmintele chimice, gener├ónd economii ├«nsemnate ├«n bugetul fermei. ├Än plus, este ╚Öi o condi╚Ťie pentru certificarea bio a culturilor, pentru cei care ├«╚Öi doresc acest lucru!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: