Data publicării: 3 februarie 2022

Mulți fermieri se întreabă ce activități suplimentare ar mai putea desfășura în spațiile ce le au la dispoziție, astfel încât să-și poată spori veniturile, fără investiții prea mari. Ei bine, una dintre direcțiile de urmat o reprezintă creșterea animalelor pentru blană.

Blănurile încep să fie cerute din nou

În urmă cu mai mulți ani, această activitate era practicată pe scară destul de largă. Erau crescute tot felul de animale, de la vulpi polare și vulpi argintii, la nurci, iepuri, nutrii, etc. Apoi, pe măsură ce producția internă de haine din blană a scăzut, și creșterea animalelor a intrat în declin.

În ultimii ani însă, statisticile arată că a crescut din nou cererea de articole din blană. Așadar, evident că și cererea de materie primă a crescut. De aceea, poate fi o idee bună pentru fermieri să-și diversifice activitatea și în acest domeniu.

Trebuie să spunem că nu este o activitate prea complicată. Pentru început, trebuie stabilit care este specia de animale pe care gospodarul își dorește să o crească. În funcție de aceasta se face amenajarea spațiului. Pentru a crește iepuri, vulpi sau alte specii „de uscat”, lucrurile sunt mai simple. Trebuie amenajate doar cuști și padocuri în care animalele să se poată mișca, hrăni și adăposti. În schimb, pentru animalele acvatice, precum nutriile și alte rude ale lor, sunt necesare și bazine destul de mari, cu apă curată. Acest lucru nu este foarte greu de realizat, dar necesită existența unei surse de apă în apropiere și o altfel de gândire a spațiilor. Pe de altă parte, suprafața totală necesară este mai mică.

Indiferent ce animale v-ați hotărâ să creșteți, consultați în prealabil medicii veterinari, care vă pot recomanda lucrări de specialitate. Este foarte important ca animalele să beneficieze de o bună alimentație și de condiții optime pentru a avea o blană frumoasă!

Un alt aspect important este legat de colectarea gunoiului pe care animalele îl vor produce. Adăposturile lor trebuie concepute în așa fel încât dejecțiile, lichide sau solide, să poată fi colectate. Chiar dacă nu sunt în aceleași cantități ca la ierbivorele mari, asta nu înseamnă că nu pot genera o însemnată poluare cu azot!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: