Data publicării: 12 iulie 2022

Depozitarea bălegarului direct pe pământ este una dintre principalele surse de poluare cu nitrați a apelor. Investițiile în platformele comunale de depozitare a gunoiului de grajd rezolvă această problemă, prin facilitarea accesului la capacități de stocare şi utilizare ulterioară a mraniţei rezultate.

În acest sens, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a finanțat o nouă investiție pentru gospodarii din zona localităţii Semlac, județul Arad, prin care a fost construită o nouă platformă de depozitare a gunoiului de grajd, cu o capacitate totală de 2.100 mc/an. Din valoarea totală a investiţiei de 2.032.403 lei, autoritatea locală a contribuit cu aproximativ 99.588 lei, susţinerea MMAP fiind peste 1.932.815 lei.

Investiția include și un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării și împrăștierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat compostul și o cisternă vidanjă.

Exploatarea efectivă a platformei urmează a fi stabilită de UAT, printr-o Hotărâre a Consiliului Local. Compostul rezultat (mranița) va putea fi valorificat prin vânzare, împrăștiere pe terenurile agricole sau, în funcție de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu.

„Punctul de plecare în realizarea platformei pentru gunoiul de grajd a fost o problemă pe care cred că fiecare comună o are: aceea de a reglementa și de a încerca să convingă fermierii că gunoiul de grajd, indiferent de la ce animale provine (chiar dacă sunt doar câteva capete), trebuie dus organizat și nu să-l țină în curte să băltească sau să îl pună în tomberoanele de gunoi. Mulțumesc Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor şi celor implicați pentru că am putut să implementăm acest proiect. În calitate de președinte ACOR Arad voi impulsiona primăriile să acceseze fondurile PNRR, pentru că este destul de simplu şi se pot aduce bani în comunitate”, a declarat Letiţia Stoian, primarul localităţii Semlac.

Pe lângă beneficiile de mediu, fermele și gospodăriile care fac dovada predării gunoiului de grajd pe platforma comunală sunt considerate de A.P.I.A și A.F.I.R conforme din punct de vedere a capacităților de stocare, fapt care le diminuează acestora eforturile investiționale în platformele individuale proprii.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 80 de comunități locale.