Data public─ârii: 17 martie 2020

├Än fa╚Ťa epidemiei de COVID-19, Ministerul Agriculturii ╚Öi Dezvolt─ârii Rurale (MADR) a elaborat un set de m─âsuri specifice pentru activitatea ├«n ferme, astfel ├«nc├ót s─â fie limitat─â r─âsp├óndirea infec╚Ťiilor cu noul coronavirus.

În continuare vă prezentăm o sinteză a principalelor reguli. Întreg setul este disponibil AICI.

├Än primul r├ónd, p─âstra╚Ťi distan╚Ťa ├«ntre oameni!

├Än primul r├ónd trebuie respectate normele generale de igien─â, aplicabile ├«n toate sectoarele de activitate. ├Äntre acestea, sp─âlatul m├óinilor, c├ót de des posibil, cu ap─â ╚Öi s─âpun sau cu un dezinfectant, este cel mai important. La fel de important este ca ├«ntre persoane s─â se p─âstreze o distan╚Ť─â de cel pu╚Ťin 1 ÔÇô 1,5 metri ╚Öi s─â se evite orice contact fizic, fie el ╚Öi o simpl─â str├óngere de m├ón─â.

De asemenea, este recomandabil ca personalul din ferm─â s─â evite, pe c├ót posibil, deplasarea ├«n afara fermei. Desigur c─â pentru operatorii de pe utilajele agricole, tractoare ╚Öi utilaje de transport este imposibil s─â r─âm├ón─â ├«n ferm─â, mai ales acum, ├«n plin─â campanie de prim─âvar─â. De aceea, ace╚Ötia vor trebui s─â poarte echipament de protec╚Ťie, format din salopete, m─ânu╚Öi ╚Öi m─â╚Öti.

├Än spa╚Ťiile de lucru din ferme cur─â╚Ťenia se va face zilnic sau ori de c├óte ori este nevoie. Aceast─â activitate trebuie s─â includ─â ╚Öi dezinfectarea habitaclurilor tractoarelor ╚Öi ale utilajelor agricole.

Speciali╚Ötii MADR v─â mai sf─âtuiesc s─â programa╚Ťi declan╚Öarea campaniei agricole de prim─âvar─â prin aprovizionarea cu inputuri, respectiv prin asigurarea ├«n ferm─â a cantit─â╚Ťilor necesare de motorin─â, semin╚Ťe, ├«ngr─â╚Ö─âminte, alte input-uri. ├Än acest scop contacta╚Ťi-v─â furnizorii ╚Öi stabili╚Ťi grafice, pe ore ╚Öi zile, de derulare planificat─â a livr─ârilor de input-uri necesare desf─â╚Öur─ârii campaniei agricole (semin╚Ťe,┬á├«ngr─â╚Ö─âminte, motorin─â, etc). La planificarea lucr─ârilor agricole v─â recomand─âm s─â lua╚Ťi ├«n calcul ╚Öi rezerve de for╚Ť─â de munc─â (personal de ├«nlocuire) pentru ├«nlocuirea eventualilor angaja╚Ťi ce intr─â ├«n izolare.

Limita╚Ťi cobor├órile ╚Öoferilor din mijloacele de transport care furnizeaz─â input-uri ╚Öi verifica╚Ťi dotarea acestora cu dispozitive medicale pentru protec╚Ťia m├óinilor, nasului ╚Öi a gurii. ├Än cazul ├«n care ├«nc─ârcarea/desc─ârcarea necesit─â cobor├órea din mijlocul de transport, se va respecta ├«n mod suplimentar m─âsura de p─âstrare a distan╚Ťei ├«ntre persoane ╚Öi punerea la dispozi╚Ťia acestora a unor dezinfectoare pentru a se evita o eventual─â contaminare.

Doar respectarea foarte strict─â a regulilor ne poate feri de contaminarea cu noul coronavirus! De aceea, chiar dac─â nu este ├«ntotdeauna foarte comod, haide╚Ťi s─â le aplic─âm ÔÇ×ca la carteÔÇŁ!