Data publicării: 16 iulie 2020

Așa cum deja am spus, arborii, în general, și cei de mari dimensiuni, în special, reprezintă un neprețuit instrument de captare și curățare a scurgerilor accidentale de azot, în cantități rezonabile, din curți.

Pe de altă parte, la plantarea arborilor în curte trebuie avute în vedere și câteva aspecte foarte importante.

Umbră și barieră împotriva poluării cu azot

În primul rând, atunci când se alege locul în care se plantează un arbore trebuie gândit în perspectiva următorilor ani. Locul trebuie să se afle la o distanță de cel puțin opt – zece metri de casă, astfel încât rădăcinile sale să nu afecteze, peste ani, fundația.

De asemenea, crengile sale nu ar trebui să ajungă peste casă. În caz contrar, în timpul unor furtuni ar putea produce pagube acoperișului!

Pe de altă parte, locul trebuie să permită accesul ușor, astfel încât să putem beneficia de umbra copacului.

În ceea ce privește specia, depinde foarte mult de zonă și de microclimat. Pomii fructiferi oferă fructe, dar mai puțină umbră. Un compromis bun îl oferă nucii, care, însă, cresc destul de încet. Unele soiuri de meri sunt, de asemenea, o soluție bună, dacă alegem să nu îi tundem pentru a mări productivitatea. Altfel, una dintre cele mai bune soluții o reprezintă teii, care cresc relativ repede și au coroana bogată. Și duzii sunt o soluție, dar trebuie ținut cont de faptul că fac multă mizerie atunci când încep să cadă fructele. La fel stau lucrurile și în cazul corcodușilor.

Umbra oferită de arborii din gospodărie le este benefică și animalelor, fie că sunt păsări, câini sau chiar animale mari, precum vaci ori cai. Pe timpul verii, când nu se află la pășune, pot fi adăpostite la umbră, în curte. Reamintim că în cazul vacilor, cel mai stresant factor de mediu pentru ele îl reprezintă căldura. De asemenea, este benefică existența unor arbori care să umbrească cocina porcilor.

Așa cum am mai spus, existența unor arbori în curte reprezintă o barieră eficientă împotriva poluării cu azot a pânzei freatice, în cazul unor scurgeri accidentale rezultate din diverse activități gospodărești!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: