Data publicării: 22 februarie 2022

Sfârșitul sezonului rece este unul dintre cele mai indicate momente pentru efectuarea unui control al calității apei de băut. Acest moment nu este ales întâmplător. În timpul iernii consumul de apă scade. Pe de altă parte, cantități de apă provenite din topirea zăpezii (acolo unde este), pătrund constant în pânza freatică. Acești doi factori conduc la o creștere constantă a concentrației de nitrați.

Doar laboratoarele specializate pot oferi rezultate sigure

Analiza calității apei de băut se face de către laboratoarele din cadrul Direcțiilor județene de Sănătate Publică sau acreditate de către acestea. Medicii de familie sau funcționarii Primăriilor vă pot indica laboratoarele aflate în zonă.

Pentru a obține rezultate corecte, care să reflecte realitatea, este foarte important modul în care se face recoltarea probelor. Laboratorul în care veți face analiza vă va indica modul în care mostrele trebuie prelevate.

Analizele care se fac urmăresc trei aspecte: gradul de limpezime al apei și calitățile sale organoleptice, compoziția chimică și starea microbiologică.

Apa trebuie să fie limpede și să aibă un gust plăcut. Limitele maxime ale anumitor substanțe prezente în apă, sunt reglementate prin Legea nr. 458/2002. Aceasta stabilește absolut toate calitățile pe care o apă trebuie să le îndeplinească pentru a fi considerată potabilă.

Din punct de vedere fizico-chimic, parametrii evaluați sunt pH-ul, alcalinitatea, conținutul de clor, de fier, duritatea și, desigur, conținutul de nitrați și de nitriți.

În magazinele specializate se găsesc chituri care ne permit să facem analiza fizico-chimică și acasă. Desigur că este o facilitate importantă, dar nu poate înlocui o analiză temeinică, de laborator. În plus nu oferă nici un fel de informații despre starea microbiologică a apei. Dar constituie un instrument util atunci când este necesară o analiză rapidă.

În concluzie, analiza apei din sursele folosite în gospodărie trebuie făcută cel puțin de două ori pe an sau de câte ori există dubii cu privire la o eventuală poluare. Respectând această regulă, putem să ne păstrăm sănătatea noastră și a familiilor noastre!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: