Data public─ârii: 12 mai 2020

A╚Öa dup─â cum am ar─âtat ├«n mai multe r├ónduri, platformele de stocare a gunoiului de grajd sunt obligatorii pentru cresc─âtorii de animale. Chiar ╚Öi ├«n cazul existen╚Ťei unei platforme comunale pentru b─âlegar, pe perioada ├«ntre dou─â transporturi gunoiul de grajd trebuie s─â fie depozitat pe o platform─â individual─â. ├Än acest caz, discut─âm de o platform─â de stocare temporar─â, care poate avea dimensiuni mai mici, corelate cu durata dintre transporturi ╚Öi cu num─ârul de animale din ferm─â.

├Än cazul ├«n care gunoiul de grajd este stocat pe toat─â perioada de interdic╚Ťie a ├«mpr─â╚Ötierii acestuia, platforma individual─â a fermei sau gospod─âriei trebuie s─â aib─â capacitatea calculat─â pentru durata de interdic╚Ťie, plus o lun─â, ╚Öi corelat─â cu num─ârul de animale ╚Öi cu sistemul de ├«ntre╚Ťinere a acestora.

├Än site-ul nostru am inclus o sec╚Ťiune dedicat─â special platformelor individuale, pe care o pute╚Ťi accesa aici.

Reguli de baz─â pentru impermeabilitate

Pornind de la premiza c─â exist─â o multitudine de situa╚Ťii ├«n care devine necesar─â construirea unei platforme individuale de depozitare, speciali╚Ötii prezint─â mai multe tipuri ╚Öi variante constructive. Desigur c─â, mai ├«nt├ói sunt prezentate principalele reguli care trebuie avute ├«n vedere la amplasarea lor ╚Öi la condi╚Ťiile minime pe care trebuie s─â le ├«ndeplineasc─â.

├Än primul r├ónd, conform Codului de Bune Practici Agricole (CBPA), ÔÇ×la construc╚Ťia depozitelor de gunoi de grajd se va avea ├«n vedere ca acestea s─â aib─â o baz─â impermeabil─â, s─â fie prev─âzute cu pere╚Ťi de sprijin ╚Öi sisteme de colectare a efluen╚Ťilor, ├«n special a celor care se produc ├«n timpul ploilorÔÇŁ.

├Än acest scop, pardoseala trebuie hidroizolat─â, cu folii de hidroizola╚Ťie sau, dac─â suprafa╚Ťa platformei este mai mare, cu beton corespunz─âtor. Pere╚Ťii de sprijin trebuie s─â fie ╚Öi ei hidroizola╚Ťi ╚Öi suficient de ├«nal╚Ťi ca s─â sus╚Ťin─â stratul de gunoi de p├ón─â la doi metri ├«n─âl╚Ťime ÔÇô ideal 1,5 metri – ╚Öi, eventual, ├«nc─â 30 ÔÇô 40 cm. pentru alte materiale folosite pentru acoperire.

O podea de beton sau orice alt material impermeabil durabil va oferi o suprafa╚Ť─â ideal─â pentru ├«ndep─ârtarea sau r─âsturnarea cu u╚Öurin╚Ť─â a gunoiului de grajd, precum ╚Öi pentru interven╚Ťia unor utilaje, dac─â discut─âm de cantit─â╚Ťi mai mari de b─âlegar.

La fel de important este ca platformele s─â aib─â praguri de re╚Ťinere a efluen╚Ťilor (lichidelor rezultate) ╚Öi canale de preluare ╚Öi conducere a lor c─âtre bazine de reten╚Ťie.

Tot la sec╚Ťiunea dedicat─â platformelor individuale exist─â ╚Öi un calculator automat, care, ├«n func╚Ťie de num─ârul ╚Öi tipul animalelor din gospod─ârie, precum ╚Öi al lungimii terenului disponibil, ofer─â automat datele referitoare la volumul maxim de gunoi ce poate fi depozitat ╚Öi la capacitatea rezervorului de colectare a efluen╚Ťilor.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: