Data publicării: 23 decembrie 2022

La începutul lunii decembrie a avut loc Conferința de bilanț (outlook) asupra agriculturii din UE. Cu această ocazie, Comisarul european al Agriculturii, Jozef Wojciechowski a declarat: „pentru a realiza un sistem alimentar cu adevărat rezilient, trebuie să abordăm problemele care au continuat să afecteze comunitățile noastre agricole – cum ar fi declinul fermelor familiale și creșterea vârstei medii a fermierilor. În ultimii ani, am colaborat îndeaproape cu statele membre pentru a elabora planuri strategice puternice. Acum este timpul să începem să le implementăm!”

Previziuni relativ optimiste pentru anul ce vine

Se preconizează că suprafața totală a suprafețelor cultivate cu cereale din UE va scădea la 57,2 milioane de hectare până în 2032, ca urmare a scăderii suprafețelor cultivate cu orzul și a porumb. UE va rămâne un exportator net de grâu și orz și un importator net de porumb și orez. Consumul de cereale în UE va crește ușor (+3,9%), dar, pe măsură ce consumul de hrană pentru animale va scădea (-6,1%), se preconizează că utilizarea globală pe piața internă a UE va rămâne stabilă.

În ceea ce privește semințele oleaginoase, se estimează că producția UE va fi de 33,0 milioane de tone în 2032, ceea ce reprezintă o creștere de 2,8 milioane de tone în perioada 2020-2032 (+9,3%). Acest lucru se datorează în mare parte randamentelor care continuă să crească. Cu toate acestea, situația rămâne variată pentru fiecare marfă. Importurile nete de semințe oleaginoase și de culturi proteaginoase în UE vor scădea, deoarece UE va produce cu 54,7% mai multe leguminoase și cu 33,3% mai multe boabe de soia.

Adoptarea unor practici agricole mai durabile va avea un impact asupra dezvoltării viitoare în sectorul produselor lactate din UE. Se preconizează că sistemele alternative de producție (opuse celor intensive și convenționale) își vor crește cota. Întrucât producția extinsă este favorizată pentru a răspunde preocupărilor legate de mediu, se preconizează că efectivele de vaci de lapte vor scădea și vor duce la o scădere a producției de lapte din UE cu 0,2% pe an până în 2032. Cu toate acestea, acest lucru nu va pune în pericol poziția UE ca cel mai mare furnizor mondial de produse lactate.

Sustenabilitatea va juca un rol din ce în ce mai important pe piețele cărnii din UE. Producția de carne va fi mai eficientă și mai ecologică, cu sisteme de producție ecologice și extinse în creștere. În ciuda acestor evoluții, se preconizează scăderea consumului de carne în UE(-1,5 kg pe cap de locuitor pe an), carnea de vită fiind afectată în mod deosebit și carnea de porc fiind parțial înlocuită de păsări de curte. Acest din urmă sector este de fapt singurul care se extinde în ceea ce privește producția și consumul.

Se preconizează că efectivul total de vaci din UE va scădea cu 2,8 milioane de capete (9,1%), cu situații diferite în țările UE. După nivelul ridicat din 2022, se preconizează că prețul cărnii de vită va scădea din nou din cauza unei cereri și a unei cereri mai echilibrate. În ceea ce privește carnea de porc, se preconizează că producția UE va scădea cu 1% pe an în perioada 2022-32, ceea ce înseamnă 2,2 milioane de tone în întreaga perioadă.

Reducerea densității efectivelor de animale în UE ar putea reduce emisiile medii de amoniac ale UE din agricultură cu până la 11% și poluarea medie cu nitrați pe hectar cu până la 12%. Se preconizează reduceri mai mari (50-60%) în regiunile hotspot cu o densitate foarte mare în prezent. Se preconizează că emisiile de gaze cu efect de seră (GES) în UE vor scădea cu 2-13,8 %, dar scăderea producției UE ar determina, de asemenea, creșterea importurilor. Prin urmare, reducerea emisiilor în UE ar fi compensată prin creșterea emisiilor în alte zone ale lumii.

Mai multe amănunte sunt disponibile urmând link-ul Pe termen mediu (europa.eu)

Recomandările editorilor pe aceeași temă: