Data publicării: 14 octombrie 2019

Ca în fiecare an după culesul recoltei, și anul acesta, la Târgu Frumos, în inima Moldovei a avut loc Ziua Porumbului. Evenimentul, organizat de fermierii cultivatori de porumb, a avut drept scop prezentarea comparativă a eficienței mai multor hibrizi de porumb în condiții identice.

În condițiile în care, așa cum vedem cu toții, modificările climatice se fac simțite tot mai pregnant, astfel de manifestări devin tot mai utile. Cel mai important este că aceste întâlniri permit gospodarilor, mai mari sau mai mici să vadă „cu ochii lor” cum se dezvoltă în zona lor diferiți hibrizi de porumb. Ca urmare, pe viitor ei pot alege ceea ce vor semăna în cunoștință de cauză și nu doar pe baza unor specificații tehnice.

Pe de altă parte, cu ocazia unor astfel de manifestări fermierii se întâlnesc în mod direct și pot face schimb de experiență într-un mod informal, dar plin de conținut. Ei își pot compara tehnologiile și producțiile obținute, pot să observe unde au greșit sau, dimpotrivă, unde micile schimbări pe care le-au făcut au avut efecte benefice.

Concret, în acest an au fost comparate performanțele a 55 de hibrizi, proveniți de la 11 companii diferite. În aceleași condiții de cultură, producțiile de pe loturile demonstrative au variat de la 7.230 kg porumb boabe/ha, cu o umiditate STAS de 14%, până la 15.628 kg/ha.

Cum era și firesc, hibrizii timpurii au dat producții mai mici, în timp ce hibrizii din grupele FAO tardive au uimit prin cantitățile altă dată de neatins.

Una dintre cele mai importante concluzii ale acestui eveniment este că este avantajos ca fermierii să folosească hibrizi de calitate, certificați, pentru înființarea culturilor. Așa după cum am arătat, diferența de producție (și, am adăuga, și de calitate) acoperă cu mult diferența de preț a semințelor. În plus, semințele de calitate asigură producții mari cu mai puține îngrășăminte, fapt care reduce riscul poluării apelor de suprafață sau din pânza freatică!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: