Data publicării: 19 aprilie 2021

De mai multe decenii încoace se pune tot mai mult accent pe agricultura bio. Uneori este denumită ecologică sau organică, dar ideea este aceeași: folosirea doar a componentelor naturale pentru obținerea produselor.

Agricultura bio-dinamică este un concept mai puțin cunoscut, dar care se înscrie în același curent. De ceva vreme este practicată și în țara noastră, de mai mulți fermieri. Rezultatele nu au întârziat să se vadă, materializate inclusiv în medalii la concursuri internaționale.

Viaţa plantelor este intim legată de viaţa solului!

Agricultura bio-dinamică a fost teoretizată încă din anii 1920, de către filosoful austriac Rudolf Steiner. Încă de la începuturile agriculturii biodinamice, în 1924, fermierii remarcau cum, prin chimizare, se pierde treptat calitatea alimentelor, care nu mai erau la fel de nutritive precum în tinereţea lor. Astfel, multe persoane entuziaste s-au alăturat primei forme sistematice de agricultură ecologică, alcătuind o organizaţie de certificare denumită Demeter.

Unul dintre principiile fundamentale ale acestui tip de agricultură este acela că viaţa plantelor este intim legată de viaţa solului. În viziunea adepților, solul însuşi poate avea viaţă, iar vitalitatea sa susţine şi influenţează creşterea plantelor. Ca urmare, unul dintre eforturile fundamentale este construirea de humus durabil în sol, prin tratarea sa cu compost. Așa cum noi primim forţă fizică din procesele de descompunere a substanţelor din hrana noastră, și plantele produc fructe care exprimă starea de sănătate a solului în care cresc. Agricultura chimizată a dezvoltat căi mai scurte către cantitate prin adăugarea de minerale solubile în sol. Plantele le iau pe acestea prin intermediul apei, ceea ce este în defavoarea abilităţii lor naturale de a-şi căuta în sol cele necesare pentru sănătate, vitalitate şi creştere.

Agricultura biodinamică duce la obţinerea unei hrane aflată într-o legătură puternică cu un sol sănătos şi plin de viaţă. În acest context, se pune accent pe remediile pentru pământ ca preparate biodinamice. Resturile de plante şi de la animale sunt combinate în reţete specifice în anumite perioade ale anului şi apoi plasate în grămezile de compost. Aceste preparate sunt folosite să „organizeze” elementele haotice din grămezile de compost. Când procesul este complet, preparatele rezultate sunt „medicamente” pentru pământ.

În afară de această categorie de principii, mai există o serie întreagă de teorii referitoare la influența câmpului magnetic terestru, precum și a variației sale în funcție de fazele lunii, asupra plantelor. Adaptarea calendarului lucrărilor agricole la acest fenomen poate conduce la rezultate optime.

În concluzie, adepții acestei teorii spun cum „cu ajutorul acestor instrumente, agricultorul modern îşi poate schimba atitudinea faţă de hrană, participând cu o nouă înţelegere la producerea alimentelor.”

Recomandările editorilor pe aceeași temă: