Data public─ârii: 3 iunie 2021

Așa cum am scris în prima parte a acestui articol, cercetările recente au demonstrat cum furajarea animalelor cu unele plante poate determina o modificare aproape miraculoasă a produselor și subproduselor furnizate. Dar, pe de altă parte, tot cercetările din ultimele decade au arătat și ceea ce nu trebuie să ajungă în tainul animalelor, căci, altfel, ne poate pune sănătatea în pericol.

Aflatoxinele ÔÇô otrava letal─â din furaje ╚Öi alimente

Aflatoxinele sunt compu╚Öi toxici produ╚Öi de anumite ciuperci din produsele alimentare ╚Öi furaje. Acestea sunt, probabil, cele mai cunoscute micotoxine ╚Öi sunt cel mai intens cercetate pentru c─â au fost asociate cu diferite boli, la animale domestice ╚Öi la om. Produsele cu cel mai mare risc de contaminare cu aflatoxine sunt porumbul ╚Öi alunele. ╚śi orzul, ba chiar ╚Öi lucerna pot fi contaminate cu aflatoxine, ├«n urma dezvolt─ârii unor ciuperci ├«n plant─â, de multe ori ├«naintea recolt─ârii. Post-recoltare contaminarea se poate produce ├«n cazul ├«n care uscarea culturilor este ├«nt├órziat─â ╚Öi ├«n timpul depozit─ârii recoltei umiditatea dep─â╚Öe╚Öte valorile critice pentru dezvoltarea mucegaiului. Laptele, ou─âle ╚Öi carnea sunt uneori contaminate din cauza consumului de c─âtre animale a furajelor contaminate cu aflatoxine.

Cercetările efectuate pe animale de laborator au arătat că aflatoxinele au un puternic efect cancerigen, pe lângă alte efecte nefaste. Urmare a cercetărilor, au fost emise, în anii 2010 și 2011 mai multe reglementări la nivelul UE, care stabilesc modul în care alimentele și furajele trebuie controlate pentru depistarea aflatoxinelor.

Controalele au demonstrat c─â ├«n unele cazuri – e drept c─â pu╚Ťine ÔÇô produse contaminate au ajuns pe pia╚Ť─â. Pentru a evita astfel de situa╚Ťii, speciali╚Ötii recomand─â ca ├«nainte de utilizare s─â se efectueze analiza concentra╚Ťiilor de micotoxine, ├«n general, pentru orice lot de nutre╚Ť. Aceasta se poate face la laboratoarele DSVSA.

De asemenea, la recoltarea cerealelor ╚Öi a nutre╚Ťurilor, s─â se asigure uscarea acestora conform normativelor. P─âstrarea trebuie s─â se fac─â ├«n condi╚Ťii corespunz─âtoare, pentru a preveni apari╚Ťia mucegaiurilor. Acela╚Öi lucru este valabil ╚Öi la preg─âtirea silozurilor.

├Änsu╚Öirea acestor cuno╚Ötin╚Ťe ╚Öi respectarea regulilor enun╚Ťate mai sus ne pot ajuta s─â ne bucur─âm de o hran─â de calitate, care s─â ne ajute s─â r─âm├ónem s─ân─âto╚Öi!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: