Ministerul Apelor și Pădurilor
Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți

Concepte noi în furajarea animalelor (II)

Data publicării: 3 iunie 2021

Așa cum am scris în prima parte a acestui articol, cercetările recente au demonstrat cum furajarea animalelor cu unele plante poate determina o modificare aproape miraculoasă a produselor și subproduselor furnizate. Dar, pe de altă parte, tot cercetările din ultimele decade au arătat și ceea ce nu trebuie să ajungă în tainul animalelor, căci, altfel, ne poate pune sănătatea în pericol.

Concepte noi în furajarea animalelor (II)

Aflatoxinele – otrava letală din furaje și alimente

Aflatoxinele sunt compuși toxici produși de anumite ciuperci din produsele alimentare și furaje. Acestea sunt, probabil, cele mai cunoscute micotoxine și sunt cel mai intens cercetate pentru că au fost asociate cu diferite boli, la animale domestice și la om. Produsele cu cel mai mare risc de contaminare cu aflatoxine sunt porumbul și alunele. Și orzul, ba chiar și lucerna pot fi contaminate cu aflatoxine, în urma dezvoltării unor ciuperci în plantă, de multe ori înaintea recoltării. Post-recoltare contaminarea se poate produce în cazul în care uscarea culturilor este întârziată și în timpul depozitării recoltei umiditatea depășește valorile critice pentru dezvoltarea mucegaiului. Laptele, ouăle și carnea sunt uneori contaminate din cauza consumului de către animale a furajelor contaminate cu aflatoxine.

Cercetările efectuate pe animale de laborator au arătat că aflatoxinele au un puternic efect cancerigen, pe lângă alte efecte nefaste. Urmare a cercetărilor, au fost emise, în anii 2010 și 2011 mai multe reglementări la nivelul UE, care stabilesc modul în care alimentele și furajele trebuie controlate pentru depistarea aflatoxinelor.

Controalele au demonstrat că în unele cazuri - e drept că puține – produse contaminate au ajuns pe piață. Pentru a evita astfel de situații, specialiștii recomandă ca înainte de utilizare să se efectueze analiza concentrațiilor de micotoxine, în general, pentru orice lot de nutreț. Aceasta se poate face la laboratoarele DSVSA.

De asemenea, la recoltarea cerealelor și a nutrețurilor, să se asigure uscarea acestora conform normativelor. Păstrarea trebuie să se facă în condiții corespunzătoare, pentru a preveni apariția mucegaiurilor. Același lucru este valabil și la pregătirea silozurilor.

Însușirea acestor cunoștințe și respectarea regulilor enunțate mai sus ne pot ajuta să ne bucurăm de o hrană de calitate, care să ne ajute să rămânem sănătoși!

Recomandările editorilor pe aceeași temă:

Pentru a vă asigura o experiență de navigare plăcută și personalizată, folosim, împreună cu partenerii noștri, tehnologii precum cookies sau profilare și prelucrare automată a datelor, în conformitate cu prevederile Directivei (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") și Regulamentului (UE) 2016/679 ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea, vă rugăm să citiți și să înțelegeți Politica de confidențialitate și Politica de cookie-uri.

Setări avansate
setări cookies