Data public─ârii: 2 iunie 2021

Zootehnia, chiar dac─â este una dintre cele mai vechi ocupa╚Ťii umane, evolueaz─â ╚Öi ea, pe m─âsur─â ce cunoa╚Öterea progreseaz─â. Lucruri care ├«n urm─â cu o genera╚Ťie p─âreau inacceptabile, acum apar ca de la sine ├«n╚Ťelese. A╚Öa este cazul, de exemplu, cu ad─âposturile ├«nalte ╚Öi bine aerisite.

Acela╚Öi lucru se ├«nt├ómpl─â ╚Öi ├«n ceea ce prive╚Öte furajarea animalelor. Cercet─âtorii ob╚Ťin, an de an, noi rezultate care fac s─â se schimbe modul ├«n care sunt hr─ânite animalele.

╚śrotul de in ╚Öi camelina, plante care produc efecte uimitoare

Faptul c─â modul de hr─ânire influen╚Ťeaz─â calitatea tuturor produselor furnizate de animale, este o chestiune observat─â ├«nc─â de mult─â vreme, ├«n mod empiric. Este bine-cunoscut gustul c─ârnii de porc hr─ânit cu porumb, de exemplu.

├Än ultimii ani, din ce ├«n ce mai mult, cercet─âtorii ├«╚Öi propun s─â determine modul ├«n care hrana pe care o consum─âm s─â devin─â, ├«n acela╚Öi timp, ╚Öi un medicament. Alimentele cu care ne hr─ânim s─â ac╚Ťioneze ╚Öi pentru prevenirea ╚Öi chiar vindecarea unor afec╚Ťiuni. Este vorba despre a╚Öa-numitele ÔÇ×alimente func╚ŤionaleÔÇŁ. O cale de ob╚Ťinere a acestor alimente func╚Ťionale este furajarea animalelor cu nutre╚Ťuri speciale. Astfel, ├«n carnea lor se vor reg─âsi compu╚Öi precum polifenoli, acizi gra╚Öi polinesatura╚Ťi ╚Öi o seam─â de al╚Ťi compu╚Öi naturali, cu o ac╚Ťiune preventiv─â ├«mpotriva afec╚Ťiunilor cardiovasculare, digestive, inflamatorii, etc. Aceea╚Öi categorie de compu╚Öi poate fi f─âcut─â s─â se reg─âseasc─â ├«n ou─â, lapte ╚Öi produse lactate.

Un exemplu ├«n acest sens ├«l constituie cercet─ârile efectuate de speciali╚Ötii rom├óni referitoare la utilizarea camelinei ├«n alimenta╚Ťia animalelor. Concluziile mai multor ani de studii au demonstrat c─â includerea uleiului de camelin─â ├«n re╚Ťetele de furaje combinate determin─â o cre╚Ötere important─â a calit─â╚Ťii c─ârnii animalelor. Camelina este ╚Öi o surs─â important─â de subproduse, ├«ntruc├ót dup─â extrac╚Ťia uleiului r─âm├ón cantit─â╚Ťi ├«nsemnate de plant─â cu un con╚Ťinut valoros ├«n lipide, dar ╚Öi ├«n protein─â (apropiat de cel al ╚Örotului de soia), care pot fi folosite ca ╚Örot. Dar pre╚Ťul ╚Örotului de camelin─â este aproximativ pe jum─âtate fa╚Ť─â de cel de soia. Astfel, ├«nlocuirea ╚Örotului de soia cu ╚Örot de camelin─â poate aduce beneficii suplimentare fermierului. De asemenea, ca ╚Öi ├«n cazul uleiului de camelin─â, datorit─â con╚Ťinutului ridicat ├«n acizi gra╚Öi polinesatura╚Ťi, ├«n special a acizilor gra╚Öi n-3 (30-35%), determin─â ├«mbun─ât─â╚Ťirea calit─â╚Ťii c─ârnii.

O alt─â direc╚Ťie de cercetare s-a ├«ndreptat c─âtre modul prin care anumite adaosuri alimentare pot ├«mbun─ât─â╚Ťi calitatea ou─âlor. Studiile au demonstrat c─â utilizarea ├«n furajele g─âinilor ou─âtoare a plantelor vegetale bogate ├«n acizi gra╚Öi polinesatura╚Ťi sau a celor care reprezint─â surse naturale de antioxidan╚Ťi este o cale natural─â de ├«mbog─â╚Ťire a calit─â╚Ťii oului. Un rezultat nesperat a fost ╚Öi acela c─â se prelunge╚Öte perioada de p─âstrare a prospe╚Ťimii oului. Sursele vegetale bogate ├«n componentele despre care am vorbit sunt ╚Örotul de in, ╚Örotul de maz─âre, ╚Örotul de rapi╚Ť─â.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: