Data publicării: 5 februarie 2021

În tradiția românească (dar și în alte culturi) întâlnirile dintre fermieri sunt un obicei păstrat cu sfințenie, am putea spune. Chiar și în zilele noastre, gospodarii din jurul câte unei comune mai mari sau a unui orășel se întâlnesc duminica dimineață la târg. În zile de mare sărbătoare există locuri tradiționale unde se întâlnesc fermieri din zone diferite ale țării.

Dincolo de aspectul social, aceste întâlniri sunt un prilej excelent pentru schimburi de experiență informale, care prilejuiesc transmiterea de informații și practici specifice unei zone și în alte regiuni.

Bunele practici agricole au nevoie să fie povestite

Bunele practici agricole au scopul de a maximiza rezultatele favorabile și de a reduce cât se poate de mult efecte nedorite sau dăunătoare în activitatea fermierilor. Adoptarea bunelor practici de către cei mai mulți dintre fermieri are ca rezultat o agricultură cu un impact mai redus asupra mediului.

Adoptarea bunelor practici se poate face pe două căi. Una dintre ele constă în impunerea lor prin diverse acte normative și, respectiv, sancționarea nerespectării acestora. Este un procedeu folosit pe scară largă, dar care are și efecte adverse.

A doua cale este cea a exemplului altor persoane. Un fermier de succes care folosește bunele practici va deveni un exemplu de urmat și pentru alți gospodari.

Revenind la târgurile tradiționale sau la alte forme de întâlnire a fermierilor, trebuie să spunem că acolo este locul unde ei își împărtășesc experiențele. Într-un astfel de cadru, o tehnologie sau un mod nou de a face un anumit lucru este aflat și de către alți fermieri. Ajunși acasă, ei îl vor încerca. Dacă se dovedește util, el va reveni cu următorul prilej și va povești mai departe, adăugând eventual remarcile sale. Și astfel, diverse tehnici, procese, etc. Ajung să se generalizeze. Atunci când acestea sunt și prietenoase cu mediul, se cheamă că s-au născut bune practici. Cu timpul, cei care nu le respectă, încep să fie marginalizați de către comunitatea fermierilor.

În concluzie, comunicarea între fermieri este o sursă de bune practici. De aceea sugerăm tuturor cititorilor noștri să comunice cât mai mult și mai des între ei. Iar dacă, deocamdată, condițiile sunt potrivnice, atunci să folosească mediul virtual, acum la îndemâna tuturor!