Data publicării: 12 mai 2020

O nouă investiție finanțată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a fost finalizată în județul Olt. La numai o zi după darea în folosință a platformei comunale pentru gunoiul de grajd din localitatea Dobrun, comuna Vitomirești este, la rândul ei, beneficiara unei asemenea platforme, cu o capacitate de stocare de 1820 metri cubi/an. Reprezentanții MMAP, ai Primăriei Vitomirești și ai constructorului au semnat vineri, 8 mai 2020, recepția finală pentru această investiție, care va ușura mult activitatea crescătorilor de animale din zonă.

Una din problemele cu care se confruntă fermierii care cresc animale este aceea a gestionării gunoiului de grajd. În special pentru cei care au un număr redus de animale, construirea de platforme individuale, așa cum prevăd normele legale, pune de cele mai multe ori probleme. Acesta este motivul principal pentru care Proiectul „Controlul Integral al Poluării cu Nutrienți”, implementat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, are ca obiectiv realizarea de investiții la nivel de comună, de care să beneficieze toți fermierii mici (până în 100 de UVM) din zona unde platforma este amenajată.

Autoritatea locală beneficiară a finanțării primește, odată cu platforma, și un set de utilaje, cu care să poată realiza colectarea de la micii crescători de animale, indiferent că sunt fermieri sau simpli gospodari. Astfel, în baza unei Hotărâri a Consiliului Local, UAT-ul decide direct modul în care își organizează activitatea curentă în ceea ce privește exploatarea platformei, precum și modul în care acoperă costurile operaționale. Un avantaj conex, pe care platforma în aduce în plan local, este acela că, prin contractele încheiate și prin procesele verbale de predare a bălegarului, fermierii pot demonstra APIA și AFIR faptul că sunt conformi în ceea ce privește capacitățile de stocare a gunoiului de grajd.

„Remarcăm cu bucurie interesul pe care UAT-urile îl manifestă pentru realizarea investițiilor în platformele comunale pentru gunoiul de grajd. Aceasta dovedește faptul că oamenii devin din ce în ce mai conștienți de riscurile poluării cu nitrați, generată de depozitarea improprie a gunoiului de grajd. Deși fondurile pentru aceste investiții din Proiectul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți au fost integral alocate UAT-urilor care au depus deja solicitări, sperăm că, în continuare, primăriile se vor preocupa să implementeze acest sistem colectiv de management al gunoiului de grajd și din alte surse de finanțare”, a declarat Leonard Achiriloaei, Secretar de Stat în Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Valoare totala a platformei este de 1.899.893 lei inclusiv TVA. Eforturile investiționale au fost suportate în proporție de aproximativ 95% de către MMAP, contribuția locală a comunei Vitomirești fiind de aproximativ 5% și constând în contravaloarea serviciilor de proiectare. Investiția urmează să fie exploatată de către UAT și monitorizată de către MMAP, pe toată durata de viață a acesteia.

Comuna Vitomirești este a patra din județul Olt care beneficiază de investițiile Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, după Fărcașele, Traian și Dobrun. Până la finalul lunii martie 2022 vor mai fi construite, numai în județul Olt, încă trei platforme, în localitățile Brastavățu, Deveselu și Dobrosloveni. O hartă completă a platformelor comunale pentru gunoiul de grajd se găsește aici: https://apanoastra.ro/platforme-de-gunoi-de-grajd. Tot pe această pagină web se găsesc informații foarte utile pentru fermieri, cum ar fi calculatorul pentru dimensionarea unei platforme individuale pentru stocare gunoiului de grajd și indicații pentru construcția, cu costuri foarte mici, a unei platforme individuale cu folie impermeabilă, destinată depozitării temporare a bălegarului.

Proiectul ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. Proiectul inițial a demarat în 2008 și s-a încheiat în 2017 și a finanțat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanțarea adițională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 86 de comunități locale.