Data public─ârii: 13 iulie 2021

Folosirea gunoiului de grajd drept ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt este una dintre cele mai benefice practici agricole cunoscute. ├Än acest fel, mare parte dintre mineralele extrase se ├«ntorc ├«n sol. Poluarea apelor subterane ╚Öi de suprafa╚Ť─â este evitat─â, dac─â fertilizarea se face conform regulilor stabilite ce Codul de Bune Practici Agricole (CBPA) ╚Öi a celorlalte norme ├«n vigoare. Nu ├«n ultimul r├ónd, fermierii ob╚Ťin beneficii substan╚Ťiale, fie ╚Öi dac─â le socotim numai ca sume ce altfel s-ar cheltui pentru cump─ârarea unor fertilizan╚Ťi sintetici.

Pe căldură, gunoiul de grajd se omogenizează cât mai des!

P├ón─â a deveni un ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt de calitate, ├«ns─â, gunoiul de grajd trebuie s─â treac─â prin procesul de compostare, adic─â o fermentare care s─â duc─â la descompunerea anumitor frac╚Ťii ╚Öi la omogenizare. De altfel, a╚Öa cum se arat─â ╚Öi ├«n proiectul UNISECO, desf─â╚Öurat ├«n 15 state din UE ╚Öi ale c─ârui rezultate le-am prezentat recent (├«n luna mai), aici se reg─âse╚Öte ╚Öi problema mare a rom├ónilor. De cele mai multe ori, gunoiul de grajd este folosit ca ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt ├«n stare proasp─ât─â sau insuficient compostat. Din aceasta deriv─â o serie ├«ntreag─â de probleme, pornind de la poluarea apelor cu nitra╚Ťi, acidifierea solului, ├«mpr─â╚Ötierea de semin╚Ťe de buruieni ├«nc─â active ╚Öi termin├ónd cu o eficien╚Ť─â mai sc─âzut─â a fertiliz─ârii. Din aceste motive, procesului de compostare trebuie s─â i se acorde aten╚Ťia cuvenit─â.

Pentru o compostare corespunzătoare trebuie ca amestecul de gunoi de grajd să aibă o temperatură mare, o umiditate suficientă și să fie amestecat din când în când.

├Än ceea ce prive╚Öte temperatura, cu excep╚Ťia perioadelor foarte geroase, aceasta este asigurat─â prin c─âldura provenit─â din fermentare. ├Än schimb, umiditatea poate deveni lesne o problem─â. ├Än lipsa unei umidit─â╚Ťi suficiente, fermentarea ├«ncetine╚Öte, ajung├ónd chiar s─â ├«nceteze. Este evident c─â ├«n perioadele caniculare, c├ónd evaporarea cre╚Öte, ╚Öi gunoiul de grajd aflat pe platformele de compostare tinde s─â se usuce. De aceea, este necesar─â ad─âugarea unor cantit─â╚Ťi suplimentare de dejec╚Ťii lichide ╚Öi/sau de ap─â. Acestea se adaug─â controlat, at├ót c├ót s─â asigure o umiditate suficient─â a materiei de compostat, dar f─âr─â a produce scurgeri. Scurgerile reprezint─â o surs─â de poluare major─â a apei din p├ónza freatic─â!

După umezire, grămada trebuie amestecată, astfel încât gradul de umectare să fie relativ egal în toată masa.

├Än zilele foarte calde ╚Öi umede, cum au fost cele din ultima perioad─â, poate s─â nu fie necesar─â ad─âugarea de lichid suplimentar, ├«ns─â este necesar─â amestecarea. Cu c├ót este mai cald, cu at├ót fermenta╚Ťia se produce mai rapid, ├«n special la interior. Pentru a ob╚Ťine o mas─â omogen─â este necesar─â amestecarea c├ót mai des posibil!

Proced├ónd astfel, se ob╚Ťine un compost de calitate, cu certe calit─â╚Ťi fertilizante!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: