Data public─ârii: 8 februarie 2023

Continu─âm prezentarea analizei pe care ÔÇ×The SpruceÔÇŁ o face asupra diferen╚Ťei ├«ntre utilizarea compostului ╚Öi utilizarea ├«ngr─â╚Ö─âmintelor.

Îngrășămintele nu pot înlocui compostul!

C├ónd gr─âdinarii aplic─â compost ├«n jurul plantelor pentru propriet─â╚Ťile sale nutritive, ├«l folosesc ca un produs universal care poate fi aplicat ├«n orice moment. Dar atunci c├ónd aplici un ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt adev─ârat, vrei s─â-l folose╚Öti ├«ntr-un mod mai ╚Ťintit, la un moment dat, ├«n func╚Ťie de nutrien╚Ťii specifici pe care ├«i ofer─â.

Dac─â alege╚Ťi s─â aplica╚Ťi un ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt chimic este important s─â cunoa╚Öte╚Ťi nevoile specifice de nutrien╚Ťi ale plantei pentru care este destinat. ├Ängr─â╚Ö─âmintele chimice sunt disponibile ├«ntr-un num─âr de rapoarte NPK diferite, ceea ce ├«nseamn─â c─â o dimensiune sau un tip de ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt nu se potrive╚Öte tuturor tipurilor de plante.

Compostul ╚Öi ├«ngr─â╚Ö─âm├óntul nu trebuie folosite unul ├«n locul celuilalt. Folosirea compostului duce la anumite rezultate, ceea ce ├«ngr─â╚Ö─âm├óntul nu poate face. De exemplu, ├«ngr─â╚Ö─âm├óntul nu va ├«mbun─ât─â╚Ťi structura solului dumneavoastr─â. Pe de alt─â parte, din unele soluri de gr─âdin─â poate lipsi un anumit nutrient care s─â nu fie prezent ├«n compost. Pute╚Ťi afla starea solului dvs. trimi╚Ť├ónd o prob─â la un laborator specializat ├«n analize agri-chimice. Dac─â un anumit nutrient lipse╚Öte sau se g─âse╚Öte la niveluri mai mici dec├ót optime, pute╚Ťi completa ad─âugarea de compost cu un ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt adecvat. Laboratorul v─â poate spune ce ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt s─â folosi╚Ťi, precum ╚Öi c├ónd ╚Öi c├ót s─â aplica╚Ťi.

Din nou, abordarea unei deficien╚Ťe specifice de nutrien╚Ťi este un caz ├«n care oamenii aleg s─â foloseasc─â un ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt organic, nu compost. Un exemplu este atunci c├ónd un copac sau un arbust nu reu╚Öe╚Öte s─â ├«nfloreasc─â. Uneori, problema este lipsa de fosfor, care poate fi rezolvat─â prin aplicarea f─âinii de oase.

Uneori, ├«ngr─â╚Ö─âmintele chimice sunt doar mai convenabile. Acest lucru este valabil mai ales pentru hr─ânirea gazonului. Mul╚Ťi ├«╚Öi hr─ânesc gazonul de p├ón─â la trei ori pe an, pe baza programelor elaborate de companiile de ├«ngr─â╚Ö─âminte. Compozi╚Ťia ├«ngr─â╚Ö─âm├óntului poate fi diferit─â pentru fiecare dintre aceste hr─âniri (├«n special ├«n cazul produselor ÔÇ×buruieni ╚Öi furajeÔÇŁ), ├«n func╚Ťie de nevoile diferite ale gazonului dumneavoastr─â pe m─âsur─â ce trece anul.

Unul dintre cele mai mari beneficii ale compostului este c─â poate fi folosit cu rezultate bune oric├ónd. C├ónd ├«ncepi o gr─âdin─â de la zero, vei avea mult mai mult folos folosind compost (cel pu╚Ťin la ├«nceput) dec├ót ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt, deoarece scopul t─âu este s─â construie╚Öti solul. C├ónd ├«l face╚Ťi singur, compostul este gratuit ╚Öi nu necesit─â m─âsurare ╚Öi amestecare atent─â pentru aplicare. Poate fi ├«ncorporat ├«n sol ├«nainte de plantare.

├Än concluzie, compostul prezint─â o seam─â de avantaje fa╚Ť─â de fertilizan╚Ťi, nem─ârginindu-se doar a asigura hran─â plantelor!

Mai multe date sunt disponibile ├«n articolul original, de pe Compost vs. Fertilizer: What’s the Difference? (thespruce.com).

Recomandările editorilor pe aceeași temă: