Data publicării: 8 februarie 2023

Continuăm prezentarea analizei pe care „The Spruce” o face asupra diferenței între utilizarea compostului și utilizarea îngrășămintelor.

Îngrășămintele nu pot înlocui compostul!

Când grădinarii aplică compost în jurul plantelor pentru proprietățile sale nutritive, îl folosesc ca un produs universal care poate fi aplicat în orice moment. Dar atunci când aplici un îngrășământ adevărat, vrei să-l folosești într-un mod mai țintit, la un moment dat, în funcție de nutrienții specifici pe care îi oferă.

Dacă alegeți să aplicați un îngrășământ chimic este important să cunoașteți nevoile specifice de nutrienți ale plantei pentru care este destinat. Îngrășămintele chimice sunt disponibile într-un număr de rapoarte NPK diferite, ceea ce înseamnă că o dimensiune sau un tip de îngrășământ nu se potrivește tuturor tipurilor de plante.

Compostul și îngrășământul nu trebuie folosite unul în locul celuilalt. Folosirea compostului duce la anumite rezultate, ceea ce îngrășământul nu poate face. De exemplu, îngrășământul nu va îmbunătăți structura solului dumneavoastră. Pe de altă parte, din unele soluri de grădină poate lipsi un anumit nutrient care să nu fie prezent în compost. Puteți afla starea solului dvs. trimițând o probă la un laborator specializat în analize agri-chimice. Dacă un anumit nutrient lipsește sau se găsește la niveluri mai mici decât optime, puteți completa adăugarea de compost cu un îngrășământ adecvat. Laboratorul vă poate spune ce îngrășământ să folosiți, precum și când și cât să aplicați.

Din nou, abordarea unei deficiențe specifice de nutrienți este un caz în care oamenii aleg să folosească un îngrășământ organic, nu compost. Un exemplu este atunci când un copac sau un arbust nu reușește să înflorească. Uneori, problema este lipsa de fosfor, care poate fi rezolvată prin aplicarea făinii de oase.

Uneori, îngrășămintele chimice sunt doar mai convenabile. Acest lucru este valabil mai ales pentru hrănirea gazonului. Mulți își hrănesc gazonul de până la trei ori pe an, pe baza programelor elaborate de companiile de îngrășăminte. Compoziția îngrășământului poate fi diferită pentru fiecare dintre aceste hrăniri (în special în cazul produselor „buruieni și furaje”), în funcție de nevoile diferite ale gazonului dumneavoastră pe măsură ce trece anul.

Unul dintre cele mai mari beneficii ale compostului este că poate fi folosit cu rezultate bune oricând. Când începi o grădină de la zero, vei avea mult mai mult folos folosind compost (cel puțin la început) decât îngrășământ, deoarece scopul tău este să construiești solul. Când îl faceți singur, compostul este gratuit și nu necesită măsurare și amestecare atentă pentru aplicare. Poate fi încorporat în sol înainte de plantare.

În concluzie, compostul prezintă o seamă de avantaje față de fertilizanți, nemărginindu-se doar a asigura hrană plantelor!

Mai multe date sunt disponibile în articolul original, de pe Compost vs. Fertilizer: What’s the Difference? (thespruce.com).

Recomandările editorilor pe aceeași temă: