Data public─ârii: 14 iunie 2022

O chestiune de care fermierii se lovesc tot mai des este tasarea solului. Acest fenomen, cu cauze multiple, are un puternic impact negativ, prin multitudinea de urmări pe care le induce. De aceea, prevenirea compactării și tasării solului, trebuie să fie o prioritate pentru agricultori, mai ales în timpul campaniilor agricole!

Mașini prea grele pe teren prea umed = metoda perfectă de distrugere

ÔÇ×Tasarea (compactarea) solului este un proces ├«n urma c─âruia densitatea aparent─â a acestuia cre┼čte peste valori normale, concomitent cu sc─âderea porozit─â┼úii totale sub valori normale. Tasarea sau compactarea solului este un proces fizic prin care are loc cre┼čterea exagerat─â a masei de sol pe unitatea de volumÔÇŁ, arat─â Codul de bune practici ├«n ferm─â, elaborat de Institutul Na╚Ťional de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie ╚Öi Protec╚Ťia Mediului (ICPA Bucure╚Öti).

Compactarea poate fi natural─â sau artificial─â. Compactarea artificial─â, antropic─â sau secundar─â este cauzat─â, de regul─â, de gre┼čelile tehnologice din sistemul agricol: trafic exagerat ┼či nera┼úional efectuat pe teren pentru lucr─âri agricole, hidro-ameliorative, transport, ├«n special ├«n condi┼úii inadecvate de umiditate a solului. Acest proces este specific agriculturii intensive, puternic mecanizat─â, av├ónd tendin┼úa de a se accentua odat─â cu cre┼čterea gradului de mecanizare, adic─â a masei ma┼činilor agricole, a presiunii din pneuri ┼či a intensit─â┼úii de lucrare a solului.

O importan┼ú─â deosebit─â ├«n favorizarea acestui proces negativ o au alte elemente tehnologice ale sistemului de agricultur─â ┼či agrotehnicii aplicate.

Introducerea ├«n agricultur─â a ma┼činilor grele cu mas─â mai mare de 10 – 20t/ax─â, a condus la apari┼úia compact─ârii secundare pe cele mai fertile dintre soluri.

Compactarea secundar─â de suprafa┼ú─â, se produce la ad├óncime mai redus─â, fiind corelat─â cu ad├óncimea de lucru a ma┼činilor agicole.

Principalele cauze favorizante ale compact─ârii antropice, conform ICPA, sunt:

  • folosirea rota┼úiilor de scurt─â durat─â: monocultura ┼či rota┼úia de doi ani gr├óu ÔÇô porumb;
  • absen┼úa culturilor amelioratoare, cum sunt: leguminoasele perene (trifoi ┼či lucern─â), ierburi perene (Lolium Multiflorium), etc.;
  • bilan┼úul negativ al humusului ┼či altor elemente nutritive din sol, ca urmare a fertiliz─âri reduse, a absen┼úei aplic─ârii fertiliz─ârii minerale;
  • efectuarea lucr─ârilor solului ├«n condi┼úii improprii de umiditate;
  • aplicarea necorespunz─âtoare a ud─ârilor.

Intensitatea compactării secundare sau antropice depinde de susceptibilitatea sau vulnerabilitatea solului de a se compacta, care este determinată de: compoziţia granulometrică neechilibrată, de structura nestabilă, de conţinutul redus de humus.

Prin compactarea solurilor se formeaz─â o crust─â care ├«mpiedic─â r─âd─âcinile s─â se alimenteze cu ap─â ╚Öi nutrien╚Ťi de la ad├óncimi mai mari, conduc├ónd la pierderi de produc╚Ťie ╚Öi poluare cu nitra╚Ťi.

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: